Infekcija bakterijom listerijom bila je smrtonosna za petoro ljudi u Austriji, a austrijska mljekara “Glognic” morala je da obustavi proizvodnju zbog sumnje da su neki njeni proizvodi izvor ove bakterije. Sada je Srbijanac koji je vodio ozloglašenu mljekaru osuđen na 13 mjeseci zatvora.
Bivši generalni direktor mljekare (39) iz Donje Austrije, srbijanskog porijekla, osuđen je na 13 mjeseci zatvora pred Sudom u Viner Nojštatu zbog ubistva iz nehata i nanošenja tjelesnih povreda nakon što je u kajmaku koji proizvodi njegova mljekara pronađena bakterija „listerija“, čija je konzumacija dovela do smrti petoro ljudi.
Između 2020. i 2022. godine, smrtonosna listerija se navodno pojavila u fabrici sira optuženog. Ove klice su petoro ljudi koštale života, a šestoro se razboljelo. Među oboljelima je bila i beba koja je bolovala od listerioze kada je rođena 2022. godine, sedam nedjelja prije vremena. Djevojčica je preživjela sepsu opasnu po život.
Suđenje je počelo u septembru 2023. godine izjavama svjedoka, koji su ukazali na stravične uslove u fabrici za proizvodnju sira – imali su pacove, buđ, osjećao se neprijatan miris i slično. Pored niza poropusta u održavanju, takođe je utvrđeno da zaposleni nisu prošli adekvatne obuke, te da dostavna vozila nisu bila adekvatno hlađena.
Šta je listerija
Listerija (listerioza) je zarazna akutna bolest koju izaziva infekcija bakterijom “Listeria monocytogenes”.
Listerija je rijetka i veoma opasna bakterija, koja u najtežim slučajevima može da bude i smrtonosna. U naše tijelo ona najčešće dospijeva kontaminiranom hranom, odnosno zaraženim namirnicama kakve su mliječni proizvodi ili sirovo, a nedovoljno oprano povrće. Široko je rasprostranjena, od prirode, preko životinja (sisari, ptice, insekti – paukovi), do hrane.
Listerija može da se razvija na temperaturi nižoj od 0 stepeni Celzijusa, pa do 45 stepeni. To znači da može da se razmnožava i u frižideru, što je čini posebno opasnom.
– Listerija je veoma opasna bakterija, najčešće se nalazi u slivnicima, odlivima u proizvodnim pogonima hrane u ovom slučaju. Dovoljno je da radnici hodaju preko tih područja i da bakterija ostane na čizmama, obući i da tako dođe u pogon gdje se pakuje, sortira ili proizvodi namirnica, rekao je za portal eKlinika prof. dr Dragojlo Obradović predsjednik Udruženja mikrobiologa Srbije.
Kako dolazi do kontaminacije
Gradski zavod za javno zdravlje Beograda navodi da povrće može biti kontaminirano listerijom preko zemljišta, a hrana se može kontaminirati tokom procesa pripreme. Bakterija se može umnožiti do nivoa da je oboljenje moguće u procesu distribucije ili skladištenja hrane.
– Kontaminacija je moguća i prije i poslije termičke obrade, dobijete dobru namirnicu, ali ona se onda kontaminira u procesu pakovanja ili sortiranja – objasnio je prof. Obradović.
Listerija je česta bakterija u mlijeku i mliječnim proizvodima, može da izazove spontani pobačaj ili prijevremeni porođaj kod trudnica, a kada pogodi centralni nervni sistem, dobija se meningitis.
Zaraza i ko je u posebnom riziku
Do pojave prvih simptoma od trenutka zaraze može da prođe nekoliko dana, ali i duže od toga, čak i nekoliko mjeseci. Inkubacija obično traje od sedam do 30 dana, a najčešće 21 dan.
Osobe koje imaju veći rizik za zaražavanje su stariji ljudi, trudnice, novorodenčad, oboljeli od malignih hematoloških bolesti i imunokompromitovane osobe. Kod takvih slučajeva, do pada imuniteta dolazi zbog primene terapije kortikosteroidima ili citostaticima, infekcije HIV virusom ili transplantacijom.
Gdje se sve nalazi listerija
Bakterija listerija živi u vodi, na zemlji, u životinjskom izmetu, i u namirnicama kao što su:
– sirovo povrće
– zaraženo životinjsko meso
– mliječni proizvodi i nepasterizovano mlijeko.
Posebno su joj izložene životinje koje žive u grupama, odnosno stadima.
Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) 2021. se detaljnije bavio istraživanjem više slučajeva infekcije listerijom i potvrdio da se zaraza proširila iz upakovanih salata različitih proizvođača.
Kako dolazi do infekcije
Do infekcije takođe dolazi i neposrednim dodirom tokom klanja zaraženih životinja. Ljudi se najčešće zaražavaju unosom nedovoljno termički obrađene hrane bolesnih životinja ili je zagađena njihovim fekalijama (mlijeko, mliječni i mesni delikatesni proizvodi, riblje, živinsko i goveđe meso, povrće). Fetus se može da zarazi listeriozom preko posteljice.
Simptomi infekcije listerijom
Razvoj infekcije, njen tok i ozbiljnost zavise od količine bakterija koju je neko unio, stanja imuniteta i patogenih svojstava bakterija domaćina.
Infekcija listerijom u našem organizmu se manifestuje kao meningitis ili meningoencefalitis, rombencefalitis ili moždani apsces.
U najvećem broju slučajeva simptomi su:
– mučnina
– groznica
– bolovi u mišićima
– dijareja
– ukočeni vrat
– glavobolja
– konfuzija i zbunjenost
– konvulzije
– problemi sa ravnotežom
A novorođenče inficorano listerijom može da ima sljedeće simptome: groznica, povraćanje, izostanak apetita i razdražljivost.
Moguće kompikacije
Komplikacije, odnosno posljedice ozbiljnijih oblika infekcije koju izaziva ova bakterija mogu biti pobačaj ili prijevremeni porođaj.
Bolest može da zahvati svaki organ u tijelu, čak i centralni nervni sistem, kada izaziva meningitis.
Najvažnije pravilo prevencije jeste poštovanje pravila u procesu proizvodnje hrane, od pranja, do temeljne termičke obrade. Značajna je i edukacija rizičnih grupa o izbjegavanju uopotrebe nepasterizovanog mlijeka i mliječnih proizvoda (trudnice, imunokompromitovane osobe).
Osobe sa slabijim imunitetom i trudnice treba da izbjegavaju konzumiranje nepasterizovanog mlijeka i mliječnih proizvoda, ali i sve vrste gotove hrane koja se ne zagrijava prije upotrebe. prenosi Avaz