Između ostalih testirali su štapiće tvrtki Iglo, Frost, Followfood i Alnatura te Aldi, Lidl, Rewe i Edeka. Cijene se kreću od 6,20 (12 KM) do 16 eura (31,3 KM) po kilogramu.
Osim toga, ispitivači su posebnu pozornost posvetili “nutritivnoj kvaliteti” s konkretnim pitanjem: Koliko su zaista zdravi i hranjivi štapići za djecu i odrasle? Rezultati ispitivanja bili su doista loši; više od polovice testiranih štapića pokazalo je povećanu razinu zagađivača.
Zagađivači se uglavnom nalaze u pohanju. Potencijalno kancerogeni zagađivač masti 3-MCPD nastaje kada se biljna ulja zagrijavaju na visoke temperature. Kod prethodno prženih štapića štetne tvari se razvijaju tijekom proizvodnje i pripreme.
Ispitivači su otkrili sadržaj 3-MCPD u masnoći ribljih štapića iz Iglo (10 € po kg) i Rewe (6,20 € po kg) koji je više nego dvostruko veći od dopuštenog u EU. Stoga su oba popularna proizvoda dobila samo ocjenu zagađivača “neispravno”. U ukupnoj ocjeni bilo je dovoljno tek za ocjenu “dovoljan”.
Iglo razočarava svojim pečenim ribljim štapićima: najskuplji proizvod od tijesta na testu (12,40 € po kg) sastoji se od samo 49 posto ribe i 51 posto pohanja. Uobičajen je omjer od 65 posto ribe prema 35 posto pohanja, na temelju smjernica za ribu i riblje proizvode.
Samo su dva proizvoda od ribljih štapića dobila ocjenu kvalitete “Dobro” od Stiftung Warentest:
Pobjednici testa s ocjenom kvalitete 2,4 (dobro) su riblji štapići iz Frosta (8,90 eura po kilogramu) slijede riba ekološkog dobavljača Alnatura (16 eura po kilogramu) s ocjenom kvalitete 2,5 (dobro).
Riblji štapići često su premasni i preslani, a ni veganske alternative nisu ništa bolje.
Znači nije za djecu? Zapravo, Stiftung Warentest ne smatra popularni proizvod najboljim izborom u smislu nutritivnih vrijednosti.
Riblji štapići su često premasni i preslani, pa pri porcioniranju treba pažljivo izvagati i prebrojati koliko je štapića na tanjiru. Veganski zamjenski proizvodi također nisu nutritivno uvjerljivi, ili sadrže štetne supstance kao što je mosh (zasićeni ugljikovodici mineralnog ulja) ili nemaju uvijek okus ribe.