Dobijanje više od 22 odsto prehrambenih kalorija iz proteina, obično iz jaja, mesa i mlijeka, može negativno uticati na pretjerano otvrdnuće arterija, stanje koje u na kraju može rezultirati moždanim udarom, zatajenjem srca i srčanim udarom.
To su pokazuli rezultati testova obavljeni na laboratorijskim miševima i ljudima koje je sproveo Medicinski fakultet u Pittsburghu, a objavljeni su u časopisu Nature Metabolism.
Naša studija ukazuje na to da povećanje unosa proteina u organizam u nastojanju da se poboljša metaboličko zdravlje nije lijek za sve.
“Pretjerate li, mogli biste oštetiti svoje arterije”, upozorio je profesor kardiologije i koautor studije, dr. Babak Razani.
Rezultati istraživanja tima stručnjaka iz Pittsburgha pokazali su da leucin, esencijalna aminokiselina u proteinu koja izgrađuje mišiće i aktivira protein poznat kao mTOR koji pokreće sintezu mišićnih proteina, “neproporcionalno utiče na pokretanje patoloških puteva povezanih s razvojem ateroskleroze i otvrdnućem stijenki arterija”.
Razani i kolege su istaknuli kako je njihovo istraživanje iznjedrilo i dodatne nedoumice, poput pitanja o tome što se događa kada osoba konzumira više od 15 odsto dnevnih kalorija iz proteina prema preporuci USDA (Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država).
Stručnjaci upozoravaju da treba paziti i otkriti kolika je optimalna količina kada je posrijedi unos proteina koji utiče na povećanje mišića, no istovremeno ne oštećuje arterije, prenosi RTCG.