Veličina čvora na štitastoj žlezdi ne govori ništa o njegovoj prirodi, što znači da veliki nodusi nisu ništa opasniji od malih i zato je veoma važno da se redovno prate.
– Nekada može da se javi samo jedan, a nekada više nodusa. Najčešće se otkrivaju palpatornim pregledom, tako što kod pacijenta sa zabačanim vratom gledamo da li se vidi nešto prilikom gutanja, a onda opipavamo i desni i levi režanj i gledamo da li je prisutan neki čvor. Ako jeste gledamo koje je veličine, da li je žlezda pokretna, bezbolna…Kada su čvorići manji od jedan santimetar obično se samo prate – objašnjava prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog sa Klinike za dijabetes i bolesti metabolizma.Od dijagnoze do lečenja
Ako se, međutim, ustanovi da ćvorić raste, ako ih je više i ako dođe do promena tumor markera, onda se pribegava i drugim analizama – scintigrafiji, punkcionoj biopsiji i na kraju, ako je potrebno, i operativnom lečenju.
– Ako se posumnja na nodus štitaste žlezde prvo se radi ultrazvučni pregled koji opisuje čvor i njegovu dimenziju. Nakon toga radi se i scintigrafija štitaste žlezde, kojom se otkriva da li se radi o toplim ili hladnim nodusima. Topli nodusi su takozvani funkcioni nodusi štitaste žlezde i oni su najčešće beningni. Međutim, ako se nađe nalaz hladnog nodusa, sledi punkciona biopsija koja može da ukaže koji da li se radi o beningnoj ili malignoj promeni kao što je papilarni karcinom, jedan od češćih oblik, kao i folikularni karcinom– kaže doktorka Dimitrijević Srećković.Do pojave čvorova dolazi zbog nedostatka joda u organizmu koji je neophodan štitastoj žlezdi da bi proizvodila dovoljno hormona značajnih za sve metaboličke procese. Štitasta žlezda pokušava da nadoknadi nedostatak tako što počinje da formira čvorove u tkivu.
– Sve češće viđamo ove promene. Nekada se su se javljale kod osoba iznad četrdesete, a sada se javljaju i kod sasvim mladih osoba.Štitnjača ne voli sirovo povrće
Doktorka upozorava da osim stresa, koji je značajan faktor u nastanku ovih promena, i sirova hrana.
– Postoje određene sorte povrća koje u sebi sadrže strumogene supstance i koje mogu da pokrenu stvaranje nodusa, ako se koriste sirove a to su kelj, prokelj, brokoli, karfiol, spanać, blitva i keleraba. Dovoljno je da se ovo povrće termički obradi nekoliko minuta na pari i te strumogene supstance će nestati. O tome treba voditi računa i kada se pripremaju popularni smutiji,piše Srbijadanas
Čvor na štitastoj žlezdi može da izazove sledeće simptome:
Utisak pritiska (“knedle”) u grlu
Otežano gutanje
Bol
Promuklost
Hronični kašalj
Otežano disanje kada je glava u određenom položaju
Otežano disanje u stresnim situacijama