Tu veliku ulogu igra ishrana, a iz iste se preporučuje uklanjanje sira. Međutim, istina je da neki sirevi nisu baš dobri za srce, ali ipak postoje i zdravije opcije.
“Neke namirnice, poput onih s visokim udjelom zasićenih masnoća i natrijuma, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti”, rekao je kardiolog dr Čeng-Han Čen za Parade.
Suprotno tome, biljna ishrana s visokim udjelom vlakana i malo zasićenih masti može biti korisna za zdravlje srca.
Međutim, iako sir sadrži zasićene masti i natrijum, kardiolog tvrdi da svejedno može biti dio ishrane zdrave za srce.
Ipak, naglašava: “Sir koji odaberete ne bi trebalo da ima puno zasićenih masnoća i natrijuma i trebali biste da ga jedete umjereno.”
Otkrio je jednu vrstu siru za koju smatra da je dobra za zdravlje srca.
“Mocarela je dobar izvor proteina i kalcijuma te sadrži čak i probiotike koji mogu da koriste zdravlju crijeva i imunitetu. Svježa mocarela ima manje zasićenih masti i natrijuma od ostalih sireva”, kaže dr Čen.
Tvrdi da je mocarela jedan od najboljih sireva zbog niskog udjela natrijuma i zasićenih masti.
Mocarela od 28 grama sadrži više od šest grama proteina, 143 miligrama kalcijuma, 138 miligrama natrijuma i oko četiri grama zasićenih masti.
Ipak, trebali bismo da pogledamo podatke o hranjivim vrijednostima na etiketi jer broj natrijuma može da varira.
“Dobro je izbjegavati mocarelu s previše natrijuma jer to može povećati krvni pritisak, između ostalih učinaka”, zaključio je dr Čen, piše B92.