Barijatrijski liječnik, dr. Kevin Huffman, i liječnik specijaliziran u području anesteziologije i intervencijskog liječenja boli, Sean Ormond, otkrili su dvije takve riskantne kombinacije.
1. Vitamin E i K
Vitamin E i vitamin K važni su za naše cjelokupno zdravlje. Vitamin K pomaže u održavanju jakih kostiju i igra važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi, što pomaže u smanjenju krvarenja. Osim toga, vitamin E ključan je za naš vid, reproduktivno zdravlje i zdravlje mozga.
Kada naše tijelo prima ove hranjive tvari izravno iz hrane koju jedemo, one mogu pomoći u održavanju zdravlja. Međutim, prema dr. Ormondu, trebali bismo izbjegavati kombiniranje visokih doza ovih vitamina u obliku dodataka prehrani.
“Vitamin E i vitamin K su vitamini topivi u mastima koji mogu međusobno komunicirati. Uzimanje velikih doza oba vitamina zajedno može povećati rizik od krvnih ugrušaka”, rekao je za SheFinds.
2. Vitamin D i kalcij
Sami po sebi, dodaci vitamina D i kalcija mogu biti korisni za održavanje cjelokupnog zdravlja. Međutim, dr. Huffman kaže da bismo trebali izbjegavati kombiniranje ovih dodataka prehrani.
“Kombiniranje vitamina D i kalcija može rezultirati prekomjernom apsorpcijom kalcija u krvotok, stanje poznato kao hiperkalcijemija. To stanje može dovesti do povećanog rizika od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema te bubrežnih kamenaca”, upozorio je.
Ako ipak želimo uzimati ove kombinacije dodataka, liječnici savjetuju:
“Uzimajte ih u razmaku od nekoliko sati kako biste izbjegli pretjeranu apsorpciju kalcija.” prenosi n1