Većina organizacija koje se bave prevencijom raka slažu se da bi ljudi trebali ograničiti prerađeno meso jer je ono povezano s rakom debelog crijeva i želuca, ali i drugih vrsta. Sada nova istraživanja otkrivaju kako čak i neki svježiji životinjski proteini mogu dovesti do povećanog rizika od još jedne vrste raka.
Novu studiju proveli su istraživači kemije i raka na Medicinskom sveučilištu Šleske u Katowicama, najvećem medicinskom fakultetu u Poljskoj, a potom je objavljena u časopisu Nutrients 7. travnja 2024., piše The Healthy.
Istraživački tim je izvijestio: “Rak usne šupljine jedan je od svjetskih istraživačkih prioriteta zbog stalno rastuće stope incidencije”, ističući ovaj trend među mlađim odraslim osobama. Teoretizirali su da bi taj porast mogao biti povezan s povećanjem konzumacije crvenog mesa. Prijašnja istraživanja su pokazala da kada se crveno meso zagrijava (što se, naravno, radi kako bi se uništili patogeni i učinilo sigurnijim i ukusnijim), nastaju kemijski spojevi koji mogu dovesti do kancerogenih promjena u probavnom traktu. Visoka temperatura i dulje vrijeme kuhanja mogu povećati ove spojeve.
Studija je uključivala dvije grupe građana Poljske koji su ispunjavali upitnike o hrani o svojim prehrambenim navikama. Prvoj skupini dijagnosticiran je oralni rak između 2022. i 2023. s prosječnom dobi od 67 godina. U međuvremenu, kontrolnu skupinu činili su ljudi bez dijagnoze raka ili druge kronične bolesti s prosječnom dobi od 53 godine.
Kada su to dvoje usporedili, istraživači su otkrili da dok su pušenje, konzumiranje alkohola i infekcija humanim papiloma virusom (HPV) povezani s najvećim rizikom od raka usne šupljine, konzumacija crvenog mesa također povećava rizik. Što je veći ukupni unos mesa, to je veći rizik od raka usne šupljine.
Osobito su veće razine crvenog mesa povećale rizik, ali rizik se još više povećao kada je meso bilo prerađeno. Dimljeno meso najviše se povezivalo s najvećim rizikom od razvoja raka usne šupljine u odnosu na prženo, pečeno i kuhano meso.
Iznenađujuće, meso sa žara nije pokazalo tako visoku povezanost, ali istraživači su teoretizirali da je to vjerojatno zato što poljska kultura općenito samo roštilja meso u određenim prilikama. Moralo bi se provesti više studija izvan testirane populacije kako bi se vidjelo je li to povezano s drugim područjima svijeta gdje je roštiljanje popularnije, budući da je poznato da razvija kancerogene spojeve. Na primjer, u Brazilu je konzumacija mesa s roštilja četiri ili više puta tjedno bila povezana s povećanom stopom raka usne šupljine, primijetili su.
Studija je imala dobre vijesti: Čini se da konzumacija povrća ima zaštitni učinak protiv raka usne šupljine,pise N1
Sve u svemu, istraživači su zaključili da “ograničavanje konzumacije mesnih proizvoda i modificiranje metoda pripreme mesnih jela može smanjiti rizik od razvoja raka usne šupljine.”
To je u skladu s općom porukom Američkog instituta za istraživanje raka, koji savjetuje ljudima da konzumiraju što manje prerađenog mesa.