Za ukusan domaći sok nije vam potrebno puno sastojaka, već biljke kojih ima na svakom koraku, a posebno mjesto među njima zuzima kopriva.
Kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije, prenosi grand.nova.rs.
Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma.
Recept
Sastojci:
40 vrhova mlade koprive 1 kg limuna 4 l vode 5 limuntusa (50 g) 4 kg šećera
Priprema:
Ubranu koprivu dobro operite u hladnoj vodi nekoliko puta. U blenderu je sameljite što sitnije i ostavite da odstoji u posudi.
Dobro operite limun sa korom, isjeckajte ga na četvrtine i izmiksajte u blenderu.
Usitnjenu koprivu i limun pomiješajte, prelijte vodom, dodajte limuntus i dobro promiješajte.
Mješavinu prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga, koprive i limun procijedite i dodajte šećer. Ostavite da odstoji uz povremeno miješanje. Kada se šećer rastopi, možete da napravite sok.
U frižideru u staklenoj flaši sok koristite sedam dana, ili zaledite u plastičnim teglama u zamrzivaču, pišu nezavisne.