Bogate su antioksidansima, a oni štite naš organizam od slobodnih radikala i oštećenja. Uz obilje vitamina C i A, sadrže i vlakna, željezo i folnu kiselinu, a evo pet odličnih razloga zašto ih u njihovoj sezoni jesti što češće.
1. Pomažu organizmu da se zaštiti od raka
U istraživanjima jagode se nalaze na popisu top namirnica koje bi mogle smanjiti stopu smrtnosti od raka. Navo se da posebno mogu znatno smanjiti širenje stanica raka jetre.
2. Poboljšavaju zdravlje mozga
Pomažu smanjiti učinak oksidativnog stresa i zaustavljaju slabljenje funkcije mozga. Ujedno poboljšavaju sposobnost učenja i motoričke vještine.
3. Održavaju zglobove
Namirnice bogate vitaminom C poput jagoda štite od upalnog artritisa koji pogađa zglobove.
4. Vitamin C
Osim što je snažan antioksidans, vitamin C nužan je i za djelovanje enzima koji sudjeluju u stvaranju kolagena.
5. Dobar rad srca
Hranjive tvari koje se nalaze u jagodama poput folne kiseline, vitamina B6 i kalija važne su za zdravo srce, ali također pomažu u lučenju hormona štitne i vitamina B2 i B5 koji sudjeluju u proizvodnji energije, piše Živim.gloria.hr.