Bogate su antioksidansima i štite naše tijelo od slobodnih radikala i oštećenja. Pored obilja vitamina C i A, sadrže i vlakna, gvožđe i folnu kiselinu, a evo pet sjajnih razloga da ih jedete što češće tokom sezone.
Štite od raka
U istraživanjima, jagode su na listi najboljih namirnica koje smanjuju stopu smrtnosti od raka. One takođe značajno smanjuju proliferaciju ćelija raka jetre kod ljudi.
Poboljšavaju zdravlje mozga
Pomažu u smanjenju efekta oksidativnog stresa i zaustavljanju slabljenja funkcije mozga. Istovremeno, poboljšavaju sposobnost učenja i motoričke sposobnosti.
Dobre za održavanje zdravih zglobova
Namirnice bogate vitaminom C, kao što su jagode, štite od upalnog artritisa koji pogađa zglobove.
Vitamin C
Osim što je snažan antioksidans, vitamin C je neophodan i za djelovanje enzima koji učestvuju u stvaranju kolagena.
Pravilan rad srca
Hranljive materije koje se nalaze u jagodama, poput folne kiseline, vitamina B6 i kalijuma, važne su za zdravo srce, ali pomažu i u lučenju hormona štitne žlezde i vitamina B2 i B5, koji učestvuju u proizvodnji energije.
(B92)