Zdravlje

Šta kažu stručnjaci: Smije li se vruća hrana stavljati u frižider

Bakterije se razlikuju od ozloglašenih igrača trovanja hranom poput salmonele i E. coli

Znate da ostaviti ostatke hrane na kuhinjskom stolu preko noći i pojesti ih sljedećeg jutra vjerovatno nije najsigurnija opcija. No, znači li to da bi trebali vruće ostatke hrane odmah stavljati u frižider? Zvuči dobro u teoriji, ali stavljanje tek kuhanih obroka u frižider postavlja niz pitanja.

Ograničavate količinu vremena

Naime, smeta li to sposobnosti hrane da se pravilno ohladi? I može li zagrijati ostale ostatke koji su već u frižideru do te mjere da više nisu sigurni za jelo? Evo što kažu stručnjaci za sigurnost hrane, prenosi Yahoo.

– Pravilno hlađenje ostataka hrane je važna komponenta sigurnosti hrane – kaže Nicole Richard, saradnica za istraživanje sigurnosti hrane na Univerzitetu Rhode Island.

Na taj način ograničavate količinu vremena koje vaše jelo ostaje u opasnoj zoni, ili onom temperaturnom limbu između 4 i 60 stepeni u kojem cvjetaju patogene bakterije koje mogu uzrokovati bolest.

– Kada imate posla s hlađenjem hrane, glavna prijetnja dolazi od dvije specifične vrste, Clostridium perfringens i Bacillus cereus, kaže dr. Donald Schaffner, predstojnik Odjela za znanost o hrani Univerziteta Rutgers.

Te se bakterije razlikuju od ozloglašenih igrača trovanja hranom poput salmonele i E. coli, koji se ubijaju temeljitim kuhanjem. C. perfringens i B. cereus, s druge strane, mogu formirati toplinski stabilne spore koje mogu preživjeti visoke temperature, što znači da se mogu skrivati čak i u pravilno kuhanim obrocima.

– Te se bakterije mogu razmnožavati ako hrana predugo ostane u opasnoj zoni i mogu vas razboljeti – kaže dr. Schaffner.

Rezultat? Teški simptomi trovanja hranom poput povraćanja i proliva.

Prema dr. Schaffneru, neke su namirnice rizičnije od drugih. To uključuje meso i perad (povezano s C. perfringens) i proizvode od žitarica poput riže i tjestenine (povezano s B. cereus). Dakle, ako vaši ostaci uključuju odrezak, špagete ili paellu, na primjer, još je važnije pravilno ih ohladiti.

Sprečavanje trovanja

– Dakle, znači li to da je najbolje staviti ostatke u frižider što prije? Ne nužno. Pravilno hlađenje ključno je za sprječavanje trovanja hranom, ali možete uzeti neko vrijeme da stavite svoje ostatke u frižider – samo ne predugo. Hrana bi trebala biti sasvim u redu vani do dva sata -kaže dr. Schaffner.

Zapravo, vjerovatno je najbolje ne stavljati ostatke u frižider odmah, kaže on. Kao prvo, to zapravo ne ubrzava proces ni na koji značajan način.

– Vruća hrana će se ohladiti gotovo jednako brzo na pultu kao i u frižideru, kaže dr. Schaffner, jer razlika između temperature hrane i temperature u prostoriji nije toliko velika.

Sve dok ostatke ne ostavljate vani duže od dva sata, način na koji ih spremate u frižider vjerovatno će biti važniji od pokušaja utrkivanja sa satom kako biste ih odmah spremili, piše avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh