Znate da ostaviti ostatke hrane na kuhinjskom stolu preko noći i pojesti ih sljedećeg jutra vjerovatno nije najsigurnija opcija. No, znači li to da bi trebali vruće ostatke hrane odmah stavljati u frižider? Zvuči dobro u teoriji, ali stavljanje tek kuhanih obroka u frižider postavlja niz pitanja.
Ograničavate količinu vremena
Naime, smeta li to sposobnosti hrane da se pravilno ohladi? I može li zagrijati ostale ostatke koji su već u frižideru do te mjere da više nisu sigurni za jelo? Evo što kažu stručnjaci za sigurnost hrane, prenosi Yahoo.
– Pravilno hlađenje ostataka hrane je važna komponenta sigurnosti hrane – kaže Nicole Richard, saradnica za istraživanje sigurnosti hrane na Univerzitetu Rhode Island.
Na taj način ograničavate količinu vremena koje vaše jelo ostaje u opasnoj zoni, ili onom temperaturnom limbu između 4 i 60 stepeni u kojem cvjetaju patogene bakterije koje mogu uzrokovati bolest.
– Kada imate posla s hlađenjem hrane, glavna prijetnja dolazi od dvije specifične vrste, Clostridium perfringens i Bacillus cereus, kaže dr. Donald Schaffner, predstojnik Odjela za znanost o hrani Univerziteta Rutgers.
Te se bakterije razlikuju od ozloglašenih igrača trovanja hranom poput salmonele i E. coli, koji se ubijaju temeljitim kuhanjem. C. perfringens i B. cereus, s druge strane, mogu formirati toplinski stabilne spore koje mogu preživjeti visoke temperature, što znači da se mogu skrivati čak i u pravilno kuhanim obrocima.
– Te se bakterije mogu razmnožavati ako hrana predugo ostane u opasnoj zoni i mogu vas razboljeti – kaže dr. Schaffner.
Rezultat? Teški simptomi trovanja hranom poput povraćanja i proliva.
Prema dr. Schaffneru, neke su namirnice rizičnije od drugih. To uključuje meso i perad (povezano s C. perfringens) i proizvode od žitarica poput riže i tjestenine (povezano s B. cereus). Dakle, ako vaši ostaci uključuju odrezak, špagete ili paellu, na primjer, još je važnije pravilno ih ohladiti.
Sprečavanje trovanja
– Dakle, znači li to da je najbolje staviti ostatke u frižider što prije? Ne nužno. Pravilno hlađenje ključno je za sprječavanje trovanja hranom, ali možete uzeti neko vrijeme da stavite svoje ostatke u frižider – samo ne predugo. Hrana bi trebala biti sasvim u redu vani do dva sata -kaže dr. Schaffner.
Zapravo, vjerovatno je najbolje ne stavljati ostatke u frižider odmah, kaže on. Kao prvo, to zapravo ne ubrzava proces ni na koji značajan način.
– Vruća hrana će se ohladiti gotovo jednako brzo na pultu kao i u frižideru, kaže dr. Schaffner, jer razlika između temperature hrane i temperature u prostoriji nije toliko velika.
Sve dok ostatke ne ostavljate vani duže od dva sata, način na koji ih spremate u frižider vjerovatno će biti važniji od pokušaja utrkivanja sa satom kako biste ih odmah spremili, piše avaz.