Zdravlje

Ako stalno osjećate umor možda vam nedostaje vitamin B12: Evo koji su simptomi manjka

Osjećate umor i opću slabost? Možda vam nedostaje Vitamin B12. Vitamin B12 igra ključnu ulogu u mnogim aspektima zdravlja i može doprinijeti zdravlju kostiju, stvaranju crvenih krvnih stanica, visokoj razini energije i dobrom raspoloženju.

Vitaminske tablete - Moj.ba

Uravnotežena i hranjiva prehrana ili uzimanje dodataka prehrani s vitaminom B12 može vam pomoći da zadovoljite preporučeni dnevni unos.

Šta je vitamin B12?

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, esencijalni je vitamin koji vaše tijelo treba, ali ga ne može samo proizvesti. Prirodno se nalazi u životinjskim proizvodima, ali se također dodaje određenoj hrani i dostupan je kao oralni dodatak prehrani, prenosi novi.

Vitamin B12 ima mnogo važnih uloga u tijelu. Podržava normalnu funkciju vaših živčanih stanica i potreban je za stvaranje crvenih krvnih stanica i sintezu DNK. Za većinu odraslih osoba preporučeni dnevni unos iznosi 2,4 mikrograma (mcg), iako je taj broj nešto veći za trudnice ili dojilje. Vitamin B12 može koristiti vašem tijelu na impresivne načine, poput povećanja energije i poboljšanja pamćenja, a može pomoći i u prevenciji bolesti srca.

Koji su simptomi nedostatka vitamina B12?

Vitamin B12 obavlja nekoliko važnih funkcija u tijelu, uključujući održavanje živčanog sustava zdravim. Nedostatak ovog važnog vitamina može uzrokovati niz problema, uključujući:

ekstremni umor
nedostatak energije
opća slabost
trnci i utrnulost
natečen i bolan jezik
čirevi u ustima
slabost mišića i bol u zglobovima
psihološki problemi, koji mogu uključivati depresiju
problemi s pamćenjem, razumijevanjem i prosuđivanjem

Ako mislite da vam nedostaje ovog vitamina i želite ga unijeti u organizam, trebali biste češće konzumirati ovih pet namirnica bogatih vitaminom B12.

Vitamin B12 može se pronaći u namirnicama poput jaja, tune, mlijeka i mliječnih proizvoda, cjelovitih žitarica, pilećih prsa i lososa.

Jedan od najboljih izvora proteina, zdravih masti i vitamina B12 su jaja. U ovoj popularnoj namirnici količina vitamina B12 više se nalazi u žumanjku nego u bjelanjku, ali za maksimalnu korist najbolje je konzumirati cijelo jaje, prenosi Health Shots.

Na popisu namirnica nalazi se i tuna. Kako prenosi Health Shots, tuna sadrži proteine i vitamin B12, a jedenje svježe ili konzervirane tune može značajno pridonijeti dnevnom unosu ovog vitamina. Također, u tuni se nalaze i omega-3 masne kiseline koje su korisne za zdravlje srca.

Vitamin B12 u tijelo možete unijeti konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda. Mlijeko, sir i jogurt puni su vitamina B12, ali i kalcija i vitamina D koji podržavaju zdravlje kostiju. Za one koji ne podnose laktozu, preporučuje se konzumirati mlijeko bez laktoze ili neko mlijeko na biljnoj bazi.

Uz mlijeko, u prehranu možete dodati i cjelovite žitarice, od kojih su mnoge obogaćene vitaminom B12. Prije nego što odaberete žitarice u trgovini, provjerite sadrže li vitamin B12 kako biste mogli biti sigurni da kupujete žitarice koje želite.

Također, ako želite povećati unos vitamina B12, u prehranu možete češće uključiti pileća prsa i losos. Pileća prsa su izvor nemasnih proteina i osiguravaju dobru količinu vitamina B12 te se mogu kombinirati u raznim jelima. Slično kao i s pilećim prsima, losos se isto može jesti u mnogim kombinacijama.

Ova popularna riba bogata je hranjivim tvarima s visokim udjelom vitamina B12, omega-3 masnih kiselina i vitamina D. Kako prenosi Health Shots, redovita konzumacija lososa podržava cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava i mozga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh