Zdravlje

Šta je legionela i kako izbjeći zarazu

Opasnost za naš organizam Legionela počinje predstavljati onda kada uđe u vodene sisteme

Legionarska bolest je teška infekcija uzrokovana bakterijom Legionela, a najčešće se očituje kao atipična upala pluća.

Prvi put je otkrivena 1976. nakon velike epidemije među američkim legionarima tokom njihove konvencije održane u jednom hotelu u Filadelfiji.

Dok ih u manjim količinama nalazimo u vodama poput rijeka i jezera, opasnost za naš organizam Legionela počinje predstavljati onda kada uđe u vodene sisteme, a taj je scenarij kako izvještava “Jutarnji list”, nažalost nedavno doživjelo pet pacijenata zarazivši se u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Simptomi i dijagnoza
Inkubacija ove infekcije može trajati od dva do deset dana, a simptomi koji je prate slični su upali pluća – visoka temperatura (viša od 39 °C), suhi kašalj, proljev, mučnina, povraćanje, glavobolja, bolovi i nelagoda u mišićima i prsima te zaduha.

Iako svako može razviti legionarsku bolest, kod rizične skupine ona može biti do 30 posto učestalija. Tu ubrajamo osobe oslabljelog imunološkog sistema, osobe s reumatoidnim artritisom, starije osobe, pušače, osobe s hroničnim bolestima poput dijabetesa ili s bubrežnim bolestima te bolestima dišnog sustava.

Najbolji način dokazivanja legioneloze je porast ove bakterije na specijalnom hranilištu na koji se stavi iskašljaj pacijenta.

Radi se i urinarni test na prisutnost antigena legionele i još neki mikrobiološki testovi, kako navodi Mato Lakić, dr. med. spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije na stranicama Zavoda.

U kojim se uvjetima bakterije razmnožavaju?
Topla voda pruža idealne uvjete za razvoj Legionela koje se razmnožavaju na temperaturama 20-50 °C, a idealne su one između 35 i 46 °C.

Dobri uvjeti za njihov rast su i postojanje kamenca, hrđe, biofilma i prisustvo drugih mikroorganizama.

Kako se prenose i kako ih izbjeći?
Legionele se prenose udisanjem vodenog aerosola (gotovo nevidljivih kapljica), vode ili leda, a to se može dogoditi prilikom tuširanja, kupanja u bazenima s pjenom, korištenjem klima uređaja koji nisu dugo čišćeni te širenjem aerosola iz rashladnih tornjeva velikih vodenih sistema.

Važno je pritom spomenuti kako se legionele ne prenose s čovjeka na čovjeka.

S obzirom na navedeno, kako bi minimizirali mogućnost ove zaraze, a posebno u ovo ljetno vrijeme važni su sljedeći koraci:

Klimatizacijske uređaje kao i mjesta na kojima se zadržava voda treba redovno čistiti odnosno servisirati.

Redovno čistiti bilo kakve nakupine oko glava tuša i slavina jer se tamo može zadržavati voda. Također, ako imate tuševe ili slavine koje niste koristili u posljednje vrijeme, trebali biste ih isprati tekućom vodom pet minuta svake dvije sedmice.

Ako posjedujete hidromasažnu kadu ili kućni spa, potrebno ih je redovno isušivati, čistiti i dezinficirati.

Bojlere za grijanje tople vode potrebno je godišnje najmanje jednom isprazniti, očistiti od taloga i kamenca, dezinficirati te isprati.

Povremeno, kada se voda najmanje koristi, podići temperaturu u bojlerima između 60 °C i 70 °C kroz dva sata kao mjeru termičke dezinfekcije.

Liječenje
Bolest se liječi antibioticima, no uprkos tome smrtnost je pet do deset posto, stoga je važno ovu infekciju što ranije detektirati i započeti s liječenjem,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh