Zdravlje

6 savjeta za poboljšanje zdravlja muškaraca

Istraživanja su pokazala da manje od polovine muškaraca smatra svoje fizičko, mentalno i seksualno zdravlje odličnim ili vrlo dobrim — ali ne moraju se zadovoljiti nižim nivoima funkcionisanja.

index hr

“Iako je tačno da starenje donosi promjene u nivoima hormona i metabolizmu, pogrešno je vjerovati da se ništa ne može učiniti u vezi sa osjećajem umora ili nedostatkom energije i vitalnosti,” kaže dr. Brynna Connor, ljekarka iz Teksasa specijalizirana za anti-aging i regenerativnu medicinu, te zdravstvena ambasadorica za NorthWestPharmacy.com.

“Toliko toga se može učiniti na ovom području kako bi se osiguralo da starimo graciozno.”

Za Mjesec zdravlja muškaraca, nekoliko doktora podijelilo je s Fox News Digital uobičajene razloge za pad energije. Također su podijelili savjete kako se vratiti na pravi put.
1. Hormonske neravnoteže ili promjene

“Nivoi testosterona prirodno opadaju kako muškarci stare, što može doprinijeti nedostatku energije ili osjećaju umora,” rekla je Connor.

Stariji muškarci koji doživljavaju znakove ili simptome niskog testosterona mogu provjeriti svoje nivoe kod ljekara i istražiti opcije liječenja.

Godine 2020, Američki koledž ljekara preporučio je da ljekari “trebaju propisivati testosteron muškarcima s niskim nivoom testosterona vezanim za starost samo za liječenje seksualne disfunkcije.”

Hormonska terapija dolazi s koristima i rizicima, pa muškarci trebaju razgovarati s ljekarom o prednostima i nedostacima, piše New York Post.
2. Nedostatak fizičke aktivnosti

Sjedilački način života može biti direktno povezan s osjećajem smanjene energije ili vitalnosti, prema Connor.

“Kada tijelo ne dobija dovoljno vježbe, ne oslobađa endorfine, neurotransmitere koji pomažu u poboljšanju raspoloženja i smanjenju stresa,” rekla je.

“Kada nedostaje aktivnosti, kardiovaskularni i mišićni sistemi počinju se dekompenzirati, a tijelo također ne dobija dovoljno kisika, što može dovesti do osjećaja umora.”

Mark Edwards, fitnes trener i nutricionistički savjetnik u Minimalist Nutrition + Fitness sa sjedištem u Tokiju, Japan, prati jednostavnu mantru sa svojim klijentima: Više se krećite i očuvajte mišiće.

“Uobičajeni odgovor sjedilačkih pojedinaca je, ‘Previše sam umoran da bih vježbao,’” rekao je. “Pa, razlog zašto ste umorni je taj što se ne krećete. Također, gubitak mišićne mase nakon 40. godine je veliki faktor gubitka vitalnosti.”

“To postaje začarani krug.”

Edwards preporučuje da krenete polako i postepeno gradite svoju rutinu kretanja.

“Pobrinite se, kako počnete više da se krećete, da uključite trening otpora u svoju rutinu, po mogućnosti sa stručnim trenerom ili savjetnikom,” savjetovao je.

“Što više vježbate, više energije ćete imati. Kretanje je tajni sastojak za više vitalnosti, više energije i duži, samostalniji život.”
3. Nedovoljan san

“Kvalitetan san je ključan za opće zdravlje, pa nije iznenađujuće da nedostatak sna može doprinijeti osjećaju umora ili smanjene vitalnosti,” rekla je Connor.

“Pored toga što tijelo ne dobija dovoljno oporavka da zadovolji svoje fizičke potrebe — što može uzrokovati pad nivoa energije — loš san može također uticati na mentalnu jasnoću, dovodeći do poteškoća u donošenju odluka i osjećaja mentalne magle.”

Loš kvalitet sna je također veliki faktor prejedanja, primijetio je Edwards.

“Istraživanja pokazuju da se nakon lošeg sna apetit značajno povećava.”

Za postizanje boljeg sna, Edwards preporučuje da isključite pametni telefon i druge uređaje sat vremena prije spavanja i da zadnji obrok bude prije 19 sati.

“Kakav je efekat? Bolje upravljanje težinom i apetitom, više energije i bolji život.”

Za većinu zdravih odraslih osoba, preporučuje se najmanje sedam sati sna svake noći.
4. Loša ishrana i prehrana

Postoji razlog za izreku “ti si ono što jedeš,” rekla je Connor.

“Tijelo se hrani onim što u njega unosimo, i ako ne dobija vitamine, hranjive tvari ili dovoljno proteina za stvaranje adekvatne energije, to može dovesti do osjećaja umora i nedostatka energije i vitalnosti.”
Kasni odlazak na spavanje može izazvati mentalne probleme
Lifestyle
18. jun 2024
0

Dr. Sulagna Misra, osnivačica Misra Wellness u Los Angelesu, preporučuje čistu ishranu koja je bogata hranjivim tvarima, niska u rafiniranom šećeru, bogata vlaknima i s umjerenim nivoima proteina.

“Priprema čistih, zdravih obroka kod kuće može pomoći u poboljšanju zdravlja i povećanju energije i vitalnosti,” rekla je za Fox News Digital.

Misra također preporučuje probiotike i prebiotike.

“Studije su pokazale da Lactobacillus rhamnosus (prijateljska bakterija za crijeva) može pomoći u smanjenju upale, poboljšanju dentalnog zdravlja, povećanju raspoloženja i poboljšanju općeg zdravlja crijeva,” rekla je.

Svaki muškarac je različit, ali neki mogu imati koristi od uzimanja peptidnih suplemenata, koji su proteini sastavljeni od molekula aminokiselina, rekla je Misra.

“Više studija se pojavljuje u vezi njihove uloge u upalama, snu, kogniciji i zdravlju crijeva.”

Svi koji razmišljaju o uzimanju suplemenata trebaju se konzultirati s ljekarom za personalizovanu procjenu, dodala je.
5. Neupravljani stres

Stres može biti izazvan mentalnim, fizičkim i emocionalnim faktorima, rekla je Connor, i može također doprinijeti lošem snu, nedostatku fizičke aktivnosti i/ili lošoj ishrani, stvarajući začarani krug.

“Kada tijelo doživi stres, oslobađa kortizol i adrenalin, i tokom vremena, konstantno prekomjerno oslobađanje ovih hormona može biti mentalno i fizički iscrpljujuće,” rekla je.

Studije su također pokazale da stres može iscrpiti tijelo mikronutrijentima kao što su B vitamini i magnezij, što otežava metaboliziranje proteina za energiju i uspavljivanje, dodala je.

Uključivanje više vježbe i boljeg sna u vašu rutinu pomoći će u smanjenju nezdravih nivoa stresa, slažu se stručnjaci, zajedno s korištenjem tehnika za upravljanje stresom kao što su meditacija, joga ili terapija.
6. Zanemarivanje zdravstvene njege

Mnogi muškarci prave grešku ne posjećujući ljekara dok nešto nije “pogrešno,” kaže dr. Rich Joseph, nacionalni direktor performansne medicine u Restore Hyper Wellness u Austinu, Texas.

“Muškarci trebaju učiniti preventivnu njegu navikom, a to uključuje redovne posjete medicinskom stručnjaku za godišnji fizički pregled i analize krvi,” rekao je za Fox News Digital.

“Možemo proći desetljeća bez ozbiljnog problema, ali ta proaktivna, preventivna njega olakšava otkrivanje kada se problem pojavi, jer smo stvorili tu godišnju bazu podataka.”

Ovo je posebno važno za muškarce koji ulaze u kasne tridesete i rane četrdesete godine, rekao je Joseph, što je period kada se često počinju javljati zdravstveni problemi.

Muškarci trebaju posebno potražiti medicinsku pomoć ako primijete gubitak interesa za aktivnosti koje su ranije uživali ili dožive značajnu promjenu težine bez napora, jer to mogu biti simptomi ozbiljnijeg zdravstvenog problema, upozorila je Connor.

“Medicinski stručnjak može pomoći identificirati uzrok nedostatka energije i stvoriti individual izirani plan liječenja za potrebe pacijenata.” prenosi n1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh