Zdravlje

Miješanje energetskih pića s alkoholom može uzrokovati dugoročne probleme

Eksperimenti na štakorima pokazali su da miješanje energetskih pića s alkoholom može uzrokovati dugoročne probleme s kognitivnim funkcijama, što dodatno povećava zabrinutost zbog navika pijenja kod mladih odraslih osoba.

Energetsko piće - Blogspot

Studiju je provela ekipa sa Univerziteta u Cagliariju i Univerziteta u Cataniji u Italiji, a grupe muških adolescentnih štakora su dobijale alkohol, energetska pića ili mješavinu oboje. Razni standardni eksperimenti su zatim korišteni za procjenu kognitivnih funkcija – uključujući skeniranje mozga i bihevioralne testove – do 53 dana nakon konzumiranja.

Ovi testovi su otkrili da su životinje koje su konzumirale miješana pića pokazale trajne promjene u sposobnosti učenja i pamćenja, kao i promjene u hipokampusu – dijelu mozga odgovornom za učenje i pamćenje.

“Malo se zna o tome da li kombinovana konzumacija ovih pića, tokom adolescencije, može imati dugoročne efekte na centralne funkcije, što postavlja pitanje rizika ove navike na sazrijevanje mozga,” napisali su istraživači u svom objavljenom radu.

Naravno, i alkohol i energetska pića su popularni među mladima iz raznih razloga – od kasnonoćnih zabava do kasnonoćnih učenja – a implikacije iz ove studije su da ove navike mogu uzrokovati dugoročne štete.

Posebno se čini da bi plastičnost hipokampusa mogla biti pogođena, što ometa sposobnost mozga da se prilagodi i mijenja kao odgovor na nove informacije i zahtjeve. To je ključni dio normalnog funkcionisanja mozga.

Iako su štakori koji su konzumirali alkohol i energetska pića u početku pokazivali poboljšanje u određenim metrikama i funkcijama mozga – uključujući porast proteina koji podstiče rast neurona – ove koristi nisu trajale, i s vremenom, u odrasloj dobi, zapravo je došlo do pada sposobnosti mozga, prenosi N1.

“Naši rezultati pokazuju da konzumacija alkohola pomiješanog s energetskim pićima tokom peri-adolescentnog perioda proizvodi adaptivne promjene u hipokampusu na elektrofiološkom i molekularnom nivou, povezane s bihevioralnim promjenama, koje su već uočljive tokom adolescencije i perzistiraju u odrasloj dobi,” napisali su istraživači.

Ovi rezultati još uvijek trebaju biti potvrđeni u studijama na ljudima, a vjerovatno postoje i razlike između spolova zbog interakcija hormona koje nisu mogli istražiti u ovoj studiji. Ali njihovi nalazi sugeriraju da su zdravstvene zabrinutosti zbog energetskih pića opravdane. Alkohol ima mnogo zdravstvenih implikacija sam po sebi, i zdravorazumski je da miješanje ta dva u bilo kojem značajnom obliku nije najbolja ideja.

Nivoi pića dati mladim štakorima bili su ekvivalent binge-pijenju, ponašanju koje se čini da je u porastu među mladim ljudima. Sada istraživači žele vidjeti daljnje studije o mogućim posljedicama.

“Općenito, analiza cijelog skupa podataka dobivenih snažno sugerira da alkohol pomiješan s energetskim pićima, tokom adolescencije, može imati posljedice koje nisu nužno zbroj onih koje su opažene samo s etanolom ili energetskim pićima i trajno utječu na plastičnost hipokampusa,” napisali su istraživači.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh