Zdravlje

Nutricionista otkriva ljekovita svojstva kupine

Postoji jedna voćka čija je sezona upravo u toku, čije ime nas bukvalno podsjeća da ga kupimo.

Kupina - Svjetlorijeci.ba

Pogađajte, to su kupine. Kupina je blizak rođak maline i prosto nas mami svojim ukusom, pravi je izbor za osvježenje ovog ljeta.

Ljekovitost kupina

“Kupina je veoma lekovita. Postala je nezamenljiva u ishrani dece, omladine, trudnica, dojilja, kao i kod starih osoba. Da bi u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva ovog voća preporučuje se konzumiranje zajedno sa nekim drugim bobičastim ili sličnim voćem, čime se ostvaruje i bolja iskoristljivost lekovitih svojstava”, kaže Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

Ako se redovno konzumiraju kupine pomažu u sprečavaju upale disajnih puteva i tromboze.

Značajna prednost u konzumiranju kupine je i to da se organizmu osigurava visok sadržaj biljnih vlakana koja doprinosi smanjenju rizika od pojave dijabetesa i divertikuloze. Posebno je korisna u ishrani rekovalescenata i osoba sa slabim imunitetom.

Kupina pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće i pozitivno utiče na metabolizam.

“Reguliše varenje, snižava krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju krvi. Ovo voće sadrži salicilnu kiselinu u prirodnom stanju (ativan sastojak aspirina) koja se inače koristi za ublažavanje bolova. Snižava temperaturu i deluje protivuplano. Konzumiranjem kupine takođe doprinosimo zaštiti vida”, ističe Jasna Vujičić.

Kupine se prerađuju i u gotove proizvode poput marmelade, sokova, džemova, sirupa, deserata i vina. Recepte za pomenute proizvode možete naći i na internetu. U prerađenim proizvodima od kupina možete uživati tokom cijele godine, ali u svježim plodovima ne možete. Zato požurite na pijacu i pronađite ovo fenomenalno voće.

Kupina pripada porodici ruža

Kupina pripada porodici ruža, cvjeta od juna do avgusta. Rasprostranjena je širom sjeverne hemisfere, od Evrope, Azije i Sjeverne Amerike u zemljama sa kontinentalnom klimom.

Riznica minerala i vitamina

Energetska vrijednost ovog voća iznosi 43 kcal na 100 g. Od toga sadrži 9.6 odsto ugljenih hidrata, 1,4 odsto masti, i 0,5 odsto masti. Od minerala kupina sadrži: kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, mangan, cink i bakar. Bogata je i vitaminima C, A, E i K, prenosi Kurir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh