Internet

Šta bi donijela podjela Googlea?

Američka vlada razmatra mogućnost razbijanja Googlea…

Američka vlada razmatra mogućnost razbijanja Googlea, ali čini se da ulagači uglavnom nisu uznemireni prijetnjom pretraživačkom divu vrijednom 2 biliona dolara, piše biznis.

Dionice Alphabeta su pale, ali samo neznatno nakon što je Ministarstvo pravosuđa SAD-a reklo da razmatra “ponašanje i strukturne lijekove” kako bi spriječilo Google da koristi proizvode kao što su Chrome i Android za monopolizaciju online pretraživanja.

Bihevioralni lijekovi koji traže konkretne obveze od Googlea jedno su, ali upućivanje na “strukturne” lijekove moglo je zvučati zlokobno investitorima u Alphabetu.

Umjesto toga, ulagači su bili zbunjeni, sugerirajući da kraj Googleove dominacije u pretraživanju “ostaje stvar fantazije”, kako stoji u kolumni Lex u Financial Timesu.

Ulagači prepoznaju notorno spor tempo regulatornih pravnih radnji. Tužba Ministarstva protiv Googlea prvobitno je podnesena 2020. godine, a slučaj će se vjerojatno povlačiti još mnogo godina. Komentatori također primjećuju da posljednji veliki tehnološki antimonopolski slučaj, protiv Microsofta 2001., nije rezultirao raspadom firme.

Uprkos tome, Bill Gates je nakon toga rekao da “nema sumnje” da je antimonopolska tužba bila “loša za Microsoft”, rekavši da je Windows mogao postati dominantan mobilni operativni sistem na svijetu da slučaj nije odvlačio pozornost. Google, suočen s AI rivalima koji se nadaju da će konačno prekinuti svoju dominaciju u pretraživanju, ne može si dopustiti da bude slično ometen.

Daniel Ives, analitičar tehnološke industrije u firmi Wedbush Securities, rekao je da podnesci DOJ-a pokazuju da “bacaju široku mrežu” za moguće pravne lijekove u sudskom procesu koji će u konačnici “dovesti do nekog kompromisa”.

“Sve je to igra pokera, jer će se Google protiv ovoga boriti na sudu”, rekao je Ives. “Vjerujem da će Google na kraju morati napraviti ustupke i prilagoditi poslovni model.”

DOJ bi kasnije mogao izričito zahtijevati da sudac Amit Mehta razbije Google, rekao je Ives, a prenosi SEEbiz.

“Oni samo drže sve svoje mogućnosti otvorenima”, rekao je Ives.

Ali analitičari Wedbusha zaključili su da su šanse da se Google raspadne manje od 5%, rekao je Ives. Blagi pad cijene Googleovih dionica od podnošenja antitrustovske prijave sugerira da investitori s Wall Streeta ne računaju na raspad, rekao je Ives.

Slučaj je pokrenut 2020., najavljujući novi pravni napor američke vlade da obuzda tehnološke divove, pri čemu će savezne agencije pokrenuti antimonopolske slučajeve protiv Amazona, Applea te Facebooka i Instagrama matične tvrtke Meta.

U svom postu na blogu, Google je primijetio da je potrošio milijarde dolara na Chrome i Android i da malo tvrtki može ulagati u slične proizvode na istoj razini.

“Njihovo odvajanje promijenilo bi njihove poslovne modele, povećalo troškove uređaja i potkopalo Android i Google Play u njihovoj snažnoj konkurenciji s Appleovim iPhoneom i App Storeom”, rekao je Google.

A budući da toliko mnogo programera softvera i proizvođača uređaja koristi njegov preglednik i operativni sistem u raznim industrijama, od automobila do prijenosnih računala i aplikacija, firma je rekla da bi “promjene mogle utjecati na mnoge firme i ljude koji koriste njihove usluge”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh