Mobiteli

Huawei negira da njihova tehnologija predstavlja sigurnosne rizike

Kineski telekomunikacijski div Huawei istaknuo je kako nema “konkretnih dokaza” da njihova tehnologija predstavlja sigurnosne rizike.

Huawei logo - Logos-worl-net

Njemačka je u četvrtak objavila da će u nadolazećim godinama postupno ukinuti upotrebu Huawei i ZTE komponenti u svojim 5G mrežama. Zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

“Huawei se razvio u stalno inovativnog, sigurnog i pouzdanog dobavljača telekomunikacijske opreme na njemačkom tržištu.” – Glasnogovornik tvrtke

Istodobno je istaknuo kako nema konkretnih dokaza da Huaweijeva tehnologija predstavlja rizike za kibernetičku sigurnost.

Upočetnoj fazi od 2026. nadalje komponente kineskih dobavljača trebale bi biti zaustavljene u Njemačkoj. U jezgrenoj mreži koja uglavnom uključuje podatkovne centre. Međutim, od 2029. kineska će tehnologija također biti zabranjena u pristupnoj mreži koja povezuje korisnike s pružateljima telekomunikacijskih usluga i smatra se kritičnom infrastrukturom.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova objasnilo je da su 5G mreže dio kritične infrastrukture Njemačke. I važne su za rad različitih sektora, od zdravstva do prometa i energetike. “Štitimo središnji živčani sustav Njemačke kao poslovno mjesto i komunikaciju građana, tvrtki i zemlje”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

Lin Jian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, potvrdio je u četvrtak da nema dokaza da komponente kineskih tvrtki predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Pritom je naglasio da politizacija gospodarskih, trgovinskih i tehnoloških pitanja samo koči suradnju.

Uključenost kineskih tehnoloških tvrtki u izgradnju i upravljanje 5G mrežama predmet je rasprava u mnogim zemljama diljem Europe posljednjih godina. Zbog zabrinutosti da bi Kina mogla dobiti pristup osjetljivim podacima. Među zemljama koje su odlučile Huaweiju zabraniti sudjelovanje u izgradnji 5G mreže su SAD, Velika Britanija i Japan, prenosi Seebiz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh