U studiji objavljenoj 19. jula u žurnalu akademije za ishranu i dijetetiku, učestvovalo je 50 odraslih ljudi čija je starost od 18 do 50 godina. Istraživanje je sprovedeno na sljedeći način: učesnici su tokom tri sedmice jedanput sedmično dolazili ujutru i konzumirali sok koji je sadržao kofein ili sok bez kofeina. Učesnici su konzumirali tri vrste sokova: sok bez kofeina, sok sa manje kofeina i sok sa više kofeina. Učesnicima nije naglašeno da li njihovo piće sadrži kofein, piše “National geographic“.
Pola sata nakon ispijanja soka, učesnici su ponuđeni obilnim doručkom po principu švedskog stola i bilo im je dozvoljena neograničena konzumacija. Onda su otišli kući gdje su bili obavezni da pišu šta su sve pojeli tokom dana i da prate nivoe svog apetita tokom ostatka dana.
Naučnici su otkrili da su ljudi koji su popili sok sa manjom dozom kofeina, jeli 10 procenta manje tokom doručka u prosjeku, nego onda kada su pili sok bez kofeina ili sok sa većom dozom kofeina. Izraženo u kalorijama, učesnici su unijeli 650 kalorija tokom doručka nakon konzumacije soka sa manjom dozom kofeina, 721 kaloriju nakon konzumacije soka bez kofeina i 715 kalorija nakon soka sa većom dozom kofeina. Niko od učesnika nije osjetio promjenu apetita nakon unosa kofeina. Naučnici takođe nisu primijetili veće promjene u apetitu učesnika nakon doručka
Konačana konstatacija naučnika je da kofein može imati manji efekat na količinu unešene hrane ali da taj efekat traje kratko. Zbog toga se kofein ne može koristiti kao efikasno sredstvo za mršavljenje.