Nakon što je otkriveno da je 300 radnika u fabrici Greencore pozitivno na korona virus, doktorica sugeriše da postoji mogućnost da se zaraze i kupci. Greencore je proizvođač gotovih sendviča.
“Teoretski i da je hrana kuhana, ako je pakovanje napravljeno u sredini koja je zarazna, postoji rizik. Ovo smo mogli da saznamo na osnovu najnovijih događaja u Novom Zelandu jer kod njih se žarište pojavilo zbog pakovanja namirnica, a ne ljudi“, objasnila je Sara Džarvis.
Doktorica kaže da treba podsjetiti ljude da virus može da preživi na kartonu 24 sata i tri dana na metalnim i plastičnim površinama.
“Znamo da postoji rizik i kao što smo primijetili, bilo je dosta zaraženih slučajeva u fabrikama proizovdnje mesa i u drugim lancima proizvodnje namirnica”, dodaje ona.
Savjet dokorice je da i pored malog rizika zaraze i prenosa virusa preko pakovanja hrane, da za svaki slučaj treba biti oprezan i prebrisati ili naprskati pakovanje dezinfekcionim sredstvima prije odlaganja na radni dio ili na kuhinjsku ploču, prenosi “Žena“.