Potrošnja antibiotika kod životinja koje se koriste u ljudskoj prehrani, smanjena je za 44 % u razdoblju od 2014. do 2021., pokazali su rezultati analize koju su proveli Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europska agencija za lijekove (EMA).
Istraživali su trendove potrošnje antimikrobnih sredstava i antimikrobne otpornosti (AMR) kod bakterije Escherichia coli (E. coli).
Manje razine rezistencije
Bakterije E. coli postaju manje otporne na ove lijekove jer se smanjuje njihova ukupna potrošnja što pokazuje da se aktualni trendovi otpornosti mogu promijeniti odgovarajućim mjerama i politikama, pokazala je analiza provedena u sklopu projekta “Jedno zdravlje” (One Health) koje prepoznaje povezanost zdravlja ljudi i životinja.
“Isplatilo se korištenje manje antibiotika u stočarskoj proizvodnji. U većini zemalja u kojima se manje koriste zabilježene su i manje razine rezistencije, a to znači da nacionalni napori u rješavanju ovog problema djeluju”, poručio je Bernhard Url, izvršni direktor EFSA-e.
Širenje bakterija prehranom
Bakterijske rezistencije kod ljudi i životinja mogu biti povezane. Tako se bakterije Campylobacter jejuni i Campylobacter coli mogu proširiti na ljude prehranom.
Antimikrobna otpornost ozbiljna je prijetnja javnom kao i zdravlju životinja. Procjenjuje se da svake godine uzrokuje smrt više od 35.000 ljudi u EU te znatno opterećuje europske zdravstvene sustave, uz približan trošak od 11,7 milijardi eura godišnje, prema podacima Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), piše agroklub.