Nauka

Zapanjujuća istina o superćelijskim olujama: Šta treba znati o ovim opasnim, ali i neobičnim čudima prirode

Istina o ovim opasnim ali i neobičnim čudima prirode.

Oluja , Foto: Profimedia

Superćelijske oluje su rijetke, ali nose sa sobom veliku sklonost ka izazivanju opasnih vremenskih neprilika poput snažnih vjetrova, gradonosnih oluja i ponekad tornada, piše krstarica.

Prema podacima Nacionalne meteorološke službe Sjedinjenih Država, ove oluje obično prate grmljavinske oluje i intenzivna kiša.

Mogu trajati nekoliko sati, biti veoma intenzivne i pokriti stotine kilometara, navode iz američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije.

Meteorolozi upozoravaju da imaju specifične karakteristike koje ih razlikuju od drugih oluja i zahtjevaju pažljivo praćenje i upozorenja.

Zašto su superćelijske oluje drugačije?

Nastaju kada hladna vazdušna masa dođe u dodir sa pregrijanim tlima, što izaziva ekstremnu termičku nestabilnost atmosfere. Jedan od ključnih uslova za njihovo formiranje je takozvano smicanje vjetra, što znači


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh