Nauka

Kako liječiti ubod morskog ježa?

Prva pomoć kod uboda morskog ježa zahtijeva brzo uklanjanje oštrih bodlji. Međutim, uklanjanje bodlji morskog ježa pincetom može izazvati njihovo pucanje. Evo kako da postupite.

Pixabay

Tople obloge mogu pomoći kod bolova i otoka, a nesteroidni antiinflamatorni lijekovi takođe mogu ublažiti bol.

U danima nakon povrede, potrebno je održavati ranu čistom i nanositi antibiotsku mast. Ako je rana crvena ili svrbi, topikalna hidrokortizonska krema može pomoći.

Ako ste zgazili morskog ježa, preporučuje se da odmah potopite oboljelo mjesto u sirće koje može pomoći u rastvaranju bodlji. Ukoliko prvo namakanje sirćetom ne ukloni bodlje, treba nastaviti sa oblogama od sirćeta nekoliko puta dnevno sve dok bodlje ne nestanu. Znaćete da su bodlje nestale kada više ne vire iz kože, a na površini kože više nema crnih ili sivih tačakica.

Svakako, uvijek je savjet da se javite ljekaru kada se ubod desi, kako ne bi došlo do komplikacija.
Kada tražiti medicinsku pomoć?

Alergijska reakcija na ubod morskog ježa ponekad može biti opasna po život. Ljudi koji inače imaju alergiju na morske ježeve ili druge bodljikaše treba odmah da odu u hitnu pomoć ako se ubodu na morskog ježa.

Potrebno je da se hitno javite ljekaru ukoliko imate neki od ovih simptoma: teškoće sa disanjem, gubitak svijesti, vrtoglavica ili promjene raspoloženja ili ponašanja, iznenadni osip na drugom dijelu tijela od uboda ili veliki otok u blizini uboda.

Takođe, ako sumnjate da vas je ubo otrovni morski jež, hitno je potražite medicinsku pomoć.

Neki od znakova da je ubod morskog ježa mogao biti otrovan su: vrtoglavica, promjene u otkucaju srca, gubitak svijesti, mučnina ili povraćanje ili teškoće sa disanjem.

Kada se bodlja morskog ježa odlomi ispod kože, može se premjestiti na drugo mjesto u tijelu. Ako se to dogodi, možda će biti potrebno njeno hirurško uklanjanje. Ako se bodlja može osjetiti pod kožom, ako je vidljiva ispod kože, ili ako je odlomljena, obratite se ljekaru.

Kada je bodlja zarobljena ispod kože ili čak i nakon što je bodljika uspješno uklonjena, moguće je razviti infekciju od uboda morskog ježa.

Znaci infekcije uključuju: crvene pruge koje izlaze iz rane, pojačan bol, toplotu na mjestu, rane, intenzivan otok ili groznicu.

Za liječenje znakova infekcije od uboda morskog ježa, trebalo bi da se obratite ljekaru, prenosi Kurir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh