Nauka

NASA objavila snimku: Asteroid proletio pored Zemlje

Potencijalno opasan asteroid 2024 MK prošao je 29. juna pored Zemlje i to na udaljenosti od približno 295.000 kilometara.

asteroid - novi

Radar mreže za duboki svemir Goldston snimio je ovaj asteroid i Laboratorija za mlazni pogon (JPL) agencije NASA objavila je te snimke.

Kako navode, ni asteriod 2024 MK, ni 2011 UL21, koji je proletio na nešto većem rastojanju nekoliko dana ranije, nisu predstavljali stvarnu opasnost za Zemlju, ali se prate zbog mogućnosti skretanja, ali i prikupljanja podataka o veličini, rotaciji, orbiti, površini…

Ovi podaci pomažu u daljem razvoju planetarne odbrane, prenosi “Telegraf”.

“Misli se da su dvije trećine ovih asteroida binarni sistemi, a njihovo otkriće je veoma važno jer imamo mjere o njihovoj relativnoj poziciji kako bismo procijenili orbitu, masu, gustinu… To nam pruža ključne podatke o tome kako su formirani”, rekao je Lans Bener, glavni naučnik u JPL.

Asteroid 2024 MK, relativno velika svemirska stijena grupe Apolo, praćen je teleskopskim mrežama dok je prošao na oko 295.000 kilometara pored Zemlje.

Prema Evropskoj svemirskoj agenciji, asteroid 2024 MK je prvi put otkriven 16. juna, a procjenjuje se da je veličine između 120 i 260 metara, pišu Vijesti.ba.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh