Film i TV

Ovo su uloge po kojima ćemo pamtiti glumačku bh. legendu Harisa Burinu

Cijeli region rastužila je vijest o smrti legendarnog bosanskohercegovačkog glumca Harisa Burine, u 62. godini života.

Haris Burina je rođen je 2. februara 1963. godine u Zenici. S glumom se susreo još u ranom djetinjstvu, tako je i osjetio svoj poziv i ljubav prema pozorištu. Kao dijete je glumio u brojnim školskim predstavama gdje je vidio kako publika uživa u raznim humorističnim pričama.

To ga je potstaklo da sa osam godina krene izvoditi recitacije u svojoj osnovnoj školi, a poslije su ga proslavili nastupi u legendarnoj pozorišnoj predstavi Audicija, gdje je glumio Ahmeta Saračevića.

Tako je počeo njegov glumački svijet stvaralaštva i nastupa koji su oduševljevali brojnu publiku, počevši od škola, pa sve do najvećih scena.

Bosanskohercegovačka publika pamtit će ga po brojnim ulogama u filmovima i serijama, ali ipak postoje one koje su ga “lansirale” u sami vrh glumačke elite i umjetnika.

Zapažene uloge imao je u filmovima Otac na službenom putu koji je režirao Emir Kusturica, Kuduz Ademira Kenovića, Go West Ahmeda Imamovića i Nafaka Jasmina Durakovića. Ne treba zaboraviti i njegovu ulogu u filmu Nebo iznad krajolika i Sevdah za Karima.

Pored filmova, pokazao je i svoje glumačko umijeće u serijama. Najveću popularnost ostvario je u humorističnoj seriji Lud Zbunjen Normalan gdje se uz vrhunska imena sjajno uklopio u glumačku postavu.

Da bi se prisjetili koliki je bio njegov uticaj u bh. kinematografiji izdvojili smo scene iz filmova i serija po kojima ćemo ga zauvijek pamtiti i kojima ćemo se iznova vraćati.

‘Nebo iznad krajolika’
Nebo iznad krajolika je komedija bosanskohercegovačkog režisera Nenada Đurića iz 2006. godine. Film je rađen u koprodukciji “Heft” i Federalne televizije.

Film prikazuje mladu Francuskinju Deboru, zaposlenicu Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini, koja sa nekoliko ljudi iz lokalnog osoblja odlazi na izlet na Olimpijske planine u okolini Sarajeva. Zajedno sa momkom upušta se u avanturu paraglidinga, ali nesretnim slučajem završava visoko u planinama Bosne, prenosi Novi.

Debora “pada s neba” i tako susreće mladog bosanskog seljaka Mehmeda koji napasa kravu na vrhu planine Bjelašnice. Mehmed pokušava pomoći Debori tako što će pronaći telefon i vratiti Deboru u Sarajevo. Debora i Mehmed, koji inače ne razumiju jedno drugo te se sporazumijevaju rukama i nogama, upadaju u niz humorističnih situacija na putu ka Sarajevu.

U filmu glavne uloge tumače mlada, francuska glumica Audrey Hamm i Aleksandar Seksan, dok se u sporednim ulogama pojavljuju Haris Burina, Nada Đurevska, Anita Kajasa, beogradski glumac Rastko Janković, Milan Pavlović, Emina Muftić, Jasna Diklić i drugi. Haris Burina u filmu igra dva lika, seljaka Dževada i francuskog ambasadora u Bosni i Hercegovini.

‘Nafaka’
Film prati život jedne mahale od početka rata do tranzicijskog perioda. Junaci filma su vlasnik lokalnog kafića, kafanska pjevačica, grupa susjeda bosanskih vojnika i njihove supruge, od kojih je jedna Afroamerikanka (ujedno i pripovjedač filma). U ratnom segmentu film prati zbivanja na bojištu, a reketiranje i šverc u pozadini, a u poslijeratnom razdoblju prikazuje opšta mjesta Balkana nakon rata: veterani su odbačeni i bezposleni, dojučerašnji kriminalci postaju preduzetnici, a ratne siledžije vlast.

U filmu glume: Nensi Abdel Sakhi (Dženet Hugh), Haris Burina (Crveno Oko), Aleksandar Seksan (Ahmet), Lucija Šerbedžija (Lana), Senad Bašić (Sado), Gordana Boban (Sahbej), Jasna Beri (Saba)
Miralem Zubčević (Beba), Saša Petrović (Nemanja), Mustafa Nadarević (Marks), Mirsad Tuka (Biber)
Feđa Štukan (Džim), Mario Drmać (Nikolo), Vanesa Glođo (Meli), Mirvad Kurić (Matan)

‘Sevdah za Karima’
Sevdah za Karima je dugometražni igrani film snimljen 2010. u režiji Jasmina Durakovića. Premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2010.

Karim je propali student filozofije u poslijeratnom Sarajevu. Radi kao deminer kako bi prehranio sebe i svoju sestru Džemilu. Sa prijateljem Jukom, lokalnim mangupom veže ga prijateljstvo iz rata. Tu je i Ivana, Jukina devojka. Njih troje pljačkaju lokalnu džamiju za vrijeme Kurban-bajrama, kako bi imali novac za provod.

Karim preko volje učestvuje u pljački jer je to protiv njegovih vjerskih uvjerenja. Iste noći, Juku zbog uličnog incidenta policija strpa u zatvor. Karim i Ivana idu zajedno na zabavu, nakon čega završavaju u Jukinom stanu. Sutradan provedu cijeli dan zajedno, i Karim se zaljubljuje u Ivanu. Kada se vrate u stan, tamo zatiču Juku. Sukob dva prijatelja pretvara se u tuču u kojoj Karim izvlači deblji kraj. Juka ponižava i Ivanu. Karim odlazi kući, gdje svira sevdah za svoju dušu. Nakon svega, odlazi da se pridruži dervišima.

U filmu glume: Amar Selimović (Karim), Marija Karan (Ivana), Adnan Hasković (Juka), Asli Bayram (Džemila), Mirvad Kurić (Mirza), Semir Krivić (Adnan), Haris Burina (Edo), Edhem Husić (Caponto), Sadžida Šetić (Dada), Ivana Petrović (Maja), Muharem Osmić (Inspektor Munja), Muhamed Bahonjić (Imam), Armin Čatić (Asistent), Zijah Bajrić (Deminer), Mirza Musija (Derviš).

‘Lud Zbunjen Normalan’
Lud, zbunjen, normalan bosanskohercegovačka je humoristična serija u režiji Elmira Jukića i scenarista Feđe Isovića.

Prva je epizoda emitirana 2. septembra 2007. u BiH na programu Federalne televizije. Od svog emitovanja postala je jedna od najpopularnijih serija na ovim prostorima.

‘Ćorkan’
Ćorkan, sin Ciganke i Anadolca, nije samo “luda cijele kasabe”, već je njen simbol, jer ironično, najveća “luda” je i najsuvislije biće. Pozorišni komad, koji Burina smatra svojim najznačajnijim djelom i u kom pokušava povući paralelu sa današnjim vremenom, govori o ljubavi i životu, ali iznad svega o moralu i čovječnosti. Ideju o postavljanju na scenu monodrame prema tekstu Andrićevog Ćorkana, Burina je imao dugi niz godina tokom kojih je napisao više adaptacija.

Na simboličkom planu, Ćorkan je lik koji najbolje oslikava stanje kasabe u pripovijetci i stanje svijeta u globalu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh