Muzika

Ko je Nemo? Nebinarni švicarski predstavnik odnio pobjedu na Euroviziji

Švicarska je odnijela pobjedu na ovogodišnjoj Evroviziji. Predstavljao je Nemo koji je izveo pjesmu “The Code”.

Nemo of Switzerland, who performed the song The Code, celebrates after winning the Grand Final of the Eurovision Song Contest in Malmo, Sweden, Saturday, May 11, 2024. (AP Photo/Martin Meissner)

Nemu koji koristi zamjenice oni/oni/njihovi, pobjeda na Euroviziji bi učinila prvim nebinarnim natjecateljem koji je kući odnio nagradu, stakleni trofej u obliku mikrofona. Švicarsku na Eurosongu predstavlja s pjesmom “The Code”, a kaže da u njegovoj zemlji postoji sve više razumijevanja i svijesti o nebinarnosti, piše App News.

“Ljudi počinju sve više shvaćati i to mi razumijevanje znači cijeli svijet. Sama mogućnost predstavljanja ove zajednice na Euroviziji je nevjerojatna i jako mi je drago što ove godine nisam ni jedinI. To je čak i bolje jer se čini kao da je to potrebno”, rekao je Nemo i dodao:

“Znajući da im se sviđa pjesma u kojoj pronalaženja sebe i nebinarnosti i da ih je dirnula… Stvarno je prekrasno”, priznao je Nemo.

Švicarac Nemo (25) je reper, pjevač i glazbenik, a svira violinu, klavir i bubnjeve. Izdao je tri EP-a. Eurovoix navodi da je švicarski predstavnik Nemo bio u showu “The Masked Singer”, gdje je završio na petom mjestu, prenosi Net.hr.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh