Sport

Osvojio prvo zlato u istoriji zemlje, a sada je dobio i svoj državni praznik

Kako se navodi u saopštenju vlade Bocvane, predsjednik će na aerodromu dočekati nacionalnu olimpijsku reprezentaciju koja je na Olimpijskim igrama osvojila četiri medalje.

Botswana's Letsile Tebogo and US' Rai Benjamin compete in the men's 4x400m relay final of the athletics event at the Paris 2024 Olympic Games at Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on August 10, 2024. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)

Predsjednik Bocvane Mokgweetsi Masisi proglasio je poludnevni državni praznik u čast sprintera Letsilea Tebogoa, koji je toj afričkoj zemlji osvojio prvu zlatnu olimpijsku medalju u njezinoj historiji pobjedom na 200 metara na Olimpijskim igrama u Parizu.

Predsjednik je već u petak odobrio poludnevni praznik kako bi se proslavila “senzaciju u Bocvani”.

Bocvana je osvojila svoju prvu olimpijsku medalju 2012. srebrom Niela Amosa na 800 metara u Londonu. Muška štafeta 4×400 metara osvojila je broncu na Igrama u Tokiju 2020.

U dobi od 21 godine, Tebogo je postao prvi Afrikanac koji je pobijedio na 200 metara na Olimpijskim igrama istrčavši utrku za 19,46 sekundi,piše N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh