Fudbal

FIFA pokreće kampanju podizanja svijesti o potresu mozga

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) pokreće kampanju za podizanje svijesti o opasnostima potresa mozga.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) pokreće kampanju za podizanje svijesti o opasnostima potresa mozga.

Pod sloganom “Pogodi i zaštiti: nijedna igra nije vrijedna rizika”, sarađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) kako bi skrenula više pažnje na zdravstvene rizike i simptome traumatskih povreda mozga koje predstavljaju rizik za fudbalere.

Osim toga, FIFA daje i smjernice za siguran povratak fudbalera na teren nakon sumnje ili potvrđenog potresa mozga.

– Potres mozga je traumatska povreda mozga i uvijek je treba shvatiti ozbiljno. Poznavanje znakova potresa mozga, svijest o rizicima i pravilno liječenje potresa mozga osigurat će da sigurnost igrača bude prioritet – rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Kampanja je usmjerena na sve, od profesionalnog do dječijeg fudbala.

Potres mozga je veliki rizik, posebno u kontaktnim sportovima kao što su boks, hokej na ledu, ragbi i američki fudbal, piše njemačka novinska agencija DPA. Tema je sve važnija i u fudbalu, jer su neki stručnjaci čak za zabranu igre glavom. U SAD-u su udarci glavom već zabranjeni kao preventivna mjera u sportu mladih mlađih od jedanaest godina.

– Svi moramo razgovarati o potresu mozga i znati opasnosti. Može spasiti živote – rekao je bivši brazilski reprezentativac David Luiz.

Međunarodni komitet za fudbalska pravila IFAB je na martovskoj skupštini u Glasgowu između ostalog zaključio da bez obzira na već izvršene zamjene, može doći do dodatne zamjene igrača ako postoji sumnja na potres mozga, prenosi STA, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh