Fudbal

Rasplet prve grupe: Pogled Srbije i Hrvatske na jednom meču

Nedjelja donosi rasplet u grupi A Evropskog prvenstva. U utakmicama koje se igraju od 21 sat sastaju se Njemačka i Švicarska te Škotska i Mađarska, a sve četiri momčadi igraju za nešto – Njemačka i Švicarska bore se za prvo mjesto, a Škotska i Mađarska za prolazak grupe.

Njemačka u zadnje kolo ulazi sa šest bodova, dok ih je Švicarska osvojila četiri, pa je jasno da je domaćinu Eura dovoljan i bod da osigura prvo mjesto u grupi. Prvoplasirana momčad iz ove grupe u osmini finala igrat će protiv drugoplasirane iz grupe C, u kojoj se nalaze Engleska, Danska, Slovenija i Srbija.

Švicarska, dakle, za prvo mjesto mora pobijediti, dok bi joj bod osigurao drugo mjesto. Čak i s porazom Švicarska teško može pasti s drugog mjesta jer ima tri boda prednosti nad Škotskom i gol-razliku bolju za šest golova. Drugoplasirani iz ove grupe igra s drugoplasiranim iz skupine u kojoj se nalazi Hrvatska.

Iako Škotska u teoriji može biti druga, ona s Mađarskom u realnosti igra za treće mjesto, a za plasman u osminu finala i jednima i drugima najvjerojatnije će trebati pobjeda. Škotska bi pobjedom došla na četiri boda i praktički osigurala drugi krug, dok bi Mađarska slavljem stigla na tri boda, preskočila Škotsku i čekala rasplet ostalih grupa.

Remi Mađarskoj ne ostavlja nikakve nade za plasman u osminu finala, dok bi i Škotska bila u vrlo teškoj poziciji s obzirom na to da bi imala tek dva boda i gol-razliku -4.

I dok Mađarskoj i Škotskoj remi ne odgovara, za Hrvatsku bi to bio sjajan ishod jer bi povećao šanse da momčad Zlatka Dalića i s dva osvojena boda prođe grupu. Ako bi Hrvatska odigrala neriješeno s Italijom, u ovakvom bi raspletu na tablici trećeplasiranih zbog bolje gol-razlike bila ispred Škotske.

Situaciju u ovoj grupi Hrvatska će pratiti i zbog spomenutog križanja. Pobijedi li Hrvatska Italiju, izvjesno je da će završiti na drugom mjestu u grupi, što znači da bi u osmini finala igrala protiv drugoplasirane momčadi iz ove grupe,pišu Vijesti

S druge strane, koliko god to zvučalo čudno, Srbija može proći u nokaut fazu i sa dva boda. Za to je potrebno ispuniti nekoliko preduslova. Tačnije sve će biti poznato još danas. Prije svega popularni Orlovi neće smjeti izgubiti od Danske čime bi grupnu fazu završili sa dva boda i gol-razliku -1 što bi u konačnici moglo biti i presudno.

Sa dosta nestrpljenja i određenom zebnjom Srbija će pratiti utakmicu Italije i Hrvatske, ali prije toga im se mora poklopiti jedan drugi rezultat. Naime, u grupi A Škotska i Mađarsaka trebaju odigrati neriješeno u međusubnom duelu što svakako nije nemoguće s obzirom na izdanaja u prva dva kola.

Zatim Albanci u grupi B trebaju izgubiti od Španije, dok Hrvatska ne smije pobijediti Italiju. Tačnije Srbima bi bio i dovoljan i remi u duelu Vatrenih i Azzurra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh