Fudbal

Francuska i Španija u borbi za finale

Fudbalske selekcije Španije i Francuske večeras u Minhenu (21.00 sat) borit će se za ulazak u finale Evropskog prvenstva.

Biće to novi evropski klasik između ove dvije reprezentacije i međusobni 37. meč. Španci su pobijedili 16 puta, Francuzi 13, uz sedam remija.

Međutim, ako gledamo duele na velikim takmičenjima, biće im ovo sedmi duel, uz to da su Francuzi čak četiri puta bili uspješniji. Prvi put su odmjeravali snage u finalu Eura 1984. godine. Predvođeni maestralnim Mišelom Platinijem, “galski pijetlovi” su slavili 2:0 na svom Parku Prinčeva u Parizu i podigli prvi pehar evropskih prvaka. Platini i Belon su golovima ukrasili trijumf protiv jedne generacije “crvene furije” predvođene golmanom Luisom Arkonadom, Kamačom, Santiljanom…

Sljedeći duel imali su u grupi B na Euru 1996. godine. Tada je bilo 1:1 (Đorkaef – Kaminero) za obostrani prolazak u četvrtfinale. Četiri godine kasnije u Holandiji i Belgiji golovima Zinedina Zidana i Jurija Đorkaefa, trikolori su pobjedom od 2:1 nad Špancima prošli u polufinale, a zatim u velikom finalu podigli trofej i objedinili svjetsku i evropsku krunu,pišu Vijesti

Novu ranu “crvenoj furiji” nanijeli su na Svjetskom prvenstvu 2006. godine. U osmini finala Riberi, Vijeira i Zidan poništili su vodeći pogodak Davida Vilje i uveli svoju selekciju u dalji tok nokaut faze, sve do finala koje su od Italije izgubili na penale.

Jedini trijumf nad Francuskom ostvarili su Španci na Euru 2012. godine. U četvrtfinalu su golovima Xabija Alonsa u 19. i 90. minutu slavili 2:0, a zatim su se popeli na krov Evrope deklasiravši Italiju 4:0. I oni su tada objedinili svjetsku i evropsku krunu.

Prvi i posljednji duel ove dvije selekcije bio je onaj u finalima. Francuska je i drugo finale dobila i to 2021. godine u finalu UEFA Lige nacija. Iako je Mikel Ojarzabal doveo “furiju” u vodstvo, Karim Benzema i Kilijan Mbappe napravili su preokret i donijeli “galskim pijetlovima” novi pehar.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh