Ishrana Novaka Đokovića je godinama izazivala kontroverze među sportskim ekspertima jer su mnogi vjerovali da je za postizanje vrhunskih rezultata neophodna mnogo drugačija ishrana od one koju praktikuje najbolji teniser svijeta. Međutim, Đoković je sve razuvjerio osvajanjem najvećih turnira i na pragu 36. godine.
Ali, šta jede Novak Đoković? Na Novakovom dnevnom meniju više nema ćevapa, a evo kako izgleda jedan njegov trodnevni jelovnik, prenosi Kurir.
Prvi dan:
Doručak: Pije velike količine vode, zatim uzme 2 kašike meda; musli (organska zob bez glutena, brusnice, suho grožđe, sjeme bundeve ili suncokreta i badem).
Međuobrok: kreker bez glutena sa avokadom i tunjevinom.
Ručak: Salata od mešanog zelenog povrća, testenina bez glutena, tikvice, špargle, sušeni paradajz, vege sir.
Međuobrok: jabuka sa indijskim maslacem; dinja
Večera: Salata od kelja, komorača, kinoa i pinjola, inćuni ili sardina; minestrone supa; fileti lososa.
Drugi dan:
Doručak: Velike količine vode, 2 kašike meda; banana sa indijskim maslacem, viće.
Međuobrok: tost bez glutena sa bademovim maslacem i medom.
Ručak: Salata od mješanog zeljastog povrća, začinjena salata sa rezancima (uključujući soba rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balzamiko sirće).
Užina: Integralne pločice sa voćem i orašastim plodovima;
Večera: Salata od tunjevine (boranija, kanelini pasulj, rukola, tunjevina, crvena paprika, paradajz i leblebija iz konzerve), paradajz supa, pečeni paradajz.
Treći dan:
Doručak: Velike količine vode, 2 kašike meda, ovas bez glutena sa indijskim maslacem i bananom; voće.
Užina: domaći humus i jabuke.
Ručak: Salata od zelenog povrća, tjestenina bez glutena sa pestom.
Međuobrok: Avokado sa krekerima bez glutena.
Večera: Sviježa salata od zelenog lisnatog povrća, supa od šargarepe.