Vijesti

U Austriji je sve pod vodom: Zbog poplava zatvoren autoput, ponovo se oglasio i Sladić

Obilne kiše koje su zahvatile Austriju, ostavile pod vodom dijelove Beča. Objavljene su fotografije poplavljenog autoputa između St. Pöltena i Beča, koji je sada zatvoren.

Građane su jutros probudile sirene za uzbunu, jer su nivoi rijeka ubrzano rasli. Opada intenzitet padavina u Austriji, a vlasti kažu da su naredni sati ključni. Ukoliko u narednim satima ne bude padavina situacija koju su izazvale mogla bi se stabilizovati.Oglasio se i bh. meteirilog Nedim Sladić:U proteklih 24 sata na širem bečkom području palo je preko 100 litara po kvadratnom metru, pri čemu pojedine okolne stanice mjere i duplo veće količine od navedene. Već smo jučer objasnili pozadinu ovog problema, te prema tome neće biti bitnijeg ponavljanja teksta. Kontakt dvije zračne mase različitog porijekla i kontinuirani dotok vlage sa Crnog Mora preko Karpata donosi obilje vlage te veće ohlađivanje zraka koje je Češkoj Republici i Austriji naposlijetku i uzrokovalo poplave,piše Presmedia

Ciklona koja se nalazi nad Panonskom nizijom sada se zadržava centrom nad Vojvodinom te se sporo kreće retrogradno prema zapadu (umjesto očekivanog premještanja na istok), donoseći danas obilnije padavine ostatku Austrije. Osim padavina nastavlja i jak vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Vidimo da postoji i velika prostorna razlika u količini padavina (od gotovo tragova ili nimalo kiše u južnoj Štajerskoj, do potopa na sjeveroistoku Austrije), koju diktira alpsko područje, pa je Slovenija poprilično zanimljiva ovdje – ljubljanska kotlina također ima tek mjerljive tragove kiše.

Ova područja su pošteđena zbog tzv. karavanškog fena, gdje se glavnina kondenzuje i samim tim padavine ispadaju sa navjetrinske strane Alpa, a potom spuštanjem poput slapa niz zavjetrinsku stranu planine usljed hidrauličkog skoka isušuje zrak putem generisanih turbulentnih vrtloga koja zbog svojeg geografskog položaja naročito pogoduje Ljubljani.

Ranije istaknuto, Bosnu i Hercegovinu ne očekuju problemi, zaključio je Sladić.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh