Vijesti

Balkan će se i u budućnosti suočavati sa sušama i poplavama

Bujice će se pojavljivati i u budućnosti, posebno u dijelovima centralnog Balkana, kazao je

Bosna i Hercegovina se mora početi prilagođavati klimatskim promjenama i učiniti sve da efekat štetnih utjecaja bude što manji, kazao je za „Avaz“ bh. ekspert za klimatske promjene Martin Tais. Posljednjih godina i na prostoru BiH one su sve izraženije, a katastrofalne poplave na području nekoliko gradova u BiH najjasnije su upozorenje.

– U Jablanici se desila vremenska nepogoda u obliku monsunskih kiša. Morate znati da je 300 litara palo po metru kvadratnom za 12 sati. 300 litara padne u prosjeku za četiri mjeseca. Predviđeno je da će biti bujičnih poplava ali ne u ovom obimu. Zato trebamo planirati modele matematske, da znamo gdje su bujična, ugrožena područja, da unaprijed znamo kolika se količina bujice može očekivati. To se može napraviti – kaže Tais,piše Avaz

Dodaje kako moramo educirati ljude, širiti korita rijeka, spriječiti gradnju na bujičnim područjima i razvijati sistem obavještavanja stanovništva.

– Bujice će se pojavljivati i u budućnosti, posebno u dijelovima centralnog Balkana. Predviđa se da će se ovaj dio Evrope suočavati sa poplavama i sušama i to će biti problem. Moramo čimati čista korita rijeka, stvarati vještačka jezera i napuniti ih, pa u sušnim periodima umjesto pola imati cijelu ljetinu. To je prilagodba na klimatske promjene. Međutim, ova vlast nema viziju i strategiju, već samo neke izvedbene planove koje ponekad rade pred izbore. Nemaju viziju šta će napraviti od svoje države, grada ili opštine – ističe Tais.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh