Vijesti

Moguć zatvor za roditelje dojavljivača bombi

Pet maloljetnika pod kriminalističkom je obradom pravosuđa u Kantonu Sarajevo zbog lažnih dojava o bombama u školama. Za jednog je određena i mjera privremenog smještaja.

Zbog lažnih dojava moguć je maloljetnički zatvor, a od roditelja će se tražiti nadoknada materijalne štete, zaključeno je na današnjem sastanku nadležnih institucija u Kantonu Sarajevo. Prijetnje ipak nastavljene i danas.Škole, vrtići i Općinski sud mete su dojavljivača. Roditelji očajni, a učenici i nastavno osoblje pod velikim stresom. Prelazak iz školskih klupa na online način školovanja često je rješenje kojem škole pribjegavaju nakon dojave. No sve zabrinjava opšti osjećaj nesigurnosti.

“Ta organizacija nastave je zapravo manji problem koliko je ogroman problem ta nekakva nesigurnost, nemogućnost. Zabranjuje se i sprečava se učenicima da imaju redovno školovanje, da dolaze sigurni u školu. Tako da je vrlo teško nadoknaditi i nastavu. Šta da roditelji rade sa djecom? Odrasla djeca mogu otići sama kući, ali šta sa malim učenicima? Roditelji moraju da naprave čitavu reorganizaciju dana”, pojašnjava Samira Nukić, direktorica OŠ Mehmedalija Mak Dizdar Sarajevo.

Da je nastavni proces u Sarajevu značajno ugrožen zaključeno je i na sastanku Vlade Kantona Sarajevo sa policijskim komesarom. Obećana mentalna podrška, ali i mogućnost maloljetničkog zatvora ili odgojnih mjera za počinitelje. Od roditelja će biti tražena materijalna nadoknada štete, a moguć i zatvor. Za ovakva djela maksimalna kazna je 5 godina. Najavljuju se i dugoročne institucionalne mjere. U rješavanje problema učestalih javnih dojava o bombama uključeni sada svi nivoi, a policijske i sigurnosne agencije aktivno sarađuju.

“Konstantno se radi na identifikaciji i iz minute u minutu se pojavljuju novi korisni podaci koji se obrađuju s ciljem identifikacije samih korisnika”, kaže Srđan Mičić, načelnik Odjeljenja za borbu protiv terorizma FUP-a.

“Koliko njih je zapravo i šta su motivi i šta su razlozi to je nešto što će svakako biti utvrđivano”, dodaje Mersiha Novalić, PR MUP-a KS.

“16-18 godina može bit odgovoran, sankcije su po meni blage tu.. vidjet ćemo šta će uraditi pravosuđe. Međutim javnost treba da bude upoznata da nisu bile dojave samo u Kantonu Sarajevo nego i u Tuzli, Tuzlanskom kantonu, Zeničkom kantonu i u Hrvatskoj”, ističe Vahidin Munjić, direktor FUP-a.

U Hrvatskoj su lažne dojave okarketerisane kao terorizam, a u BiH ugrožavanje sigurnosti. Svakodnevne dojave, evakuacije, KDZ pregledi koštaju vremena, živaca, ali svakako i novca. Na sreću sve su bile lažne, no troškovi visoki. Zbog toga struka smatra da je dobro rješenje promijeniti pristup provjeravanja,piše N1

“Promjena u pristupu koja će zahtjevati novi model pristupa rješavanja ovog problema, a to je da se određene aktivnosti poduzimaju na osnovu procjene rizika. Od visokog do niskog rizika, što rade i vani. Ako je nizak rizik ako se radi o istom ili sličnom pristupu prijave bombe da onda rukovodilac i objekta i rukovodilac koji izlazi na teren donese odluku da se ne mora vršit evakuacija da se ne mora vršit KDZ pregled. Ako mi nastavimo ovako mi ćemo iscrpit sve resurse, jer vidite da je sve masovnije”, upozorava Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Otkrivanje počinitelja, hapšenja i najave kazni u toku. No dojave ne prestaju. Nadležni u kantonu uvjereni su da će korištenje najavljenih instrumenata, a posebno spoznaja o posljedicama koje mogu nastupiti za počinioce i njihove roditelje, zaustaviti dojave.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh