Hrana i piće

Osvježava i čuva zdravlje: Dinja štiti srce i vid, regulira pritisak i sprečava astmu

Dinja, uz lubenicu, sadrži najviše vode od svog voća i povrća, čak 90 posto.

Dinja - Ilustracija/Blogspot.com

Puna je vitamina C, B i A, kao i kalcija, kalija, magnezija, fosfora, željeza, bakra i mangana. Sadrži i tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu.

Obiluje i jedinjenjima sa jakim antioksidativnim kapacitetom, uključujući beta karoten (pro-vitamin A), fitoen, kvercetin i kofeinsku kiselinu.

Evo zbg čega je dobro jesti dinju:

Štiti zdravlje očiju

Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju – beta karoten (iz kojeg se oslobađa vitamin A), vitamin C, lutein i zeaksantin. Zeaksantin je važan karotenoid koji se apsorbira u retinu oka gdje djeluje antioksidativno i kao UV zaštita.

Nekoliko studija pokazalo je da karotenoidi usporavaju destruktivni proces u retini i retinalnom pigmentu koji vodi do makularne degeneracije (bolest središnjeg dijela mrežnjače koja se obično javlja kod starijih osoba).

S obzirom na to da su brojne studije ukazale kako ozbiljan nedostatak vitamina A i C može dovesti do glaukoma i makularne degeneracije, pa čak i do sljepila, dinja je odličan izbor za sprečavanje ili usporavanje razvoja ovih poremećaja.

Smanjuje rizik od astme

Rizici razvijanja astme niži su kod ljudi koji konzumiraju veće količine određenih nutrijenata. Jedan od njih je i beta karoten, pronađen u žutom i narandžastom voću poput dinje, tikve, mrkve i zelenog lisnatog povrća kao što su špinat i kelj.

Vitamin C također je važan nutrijent koji štiti od astme, pomaže protiv gubitka kisika, te smanjuje rizik od alergijskih reakcija.

Čuva srce i regulira pritisak

Dinja sadrži vlakna, kalij, vitamin C i kolin koji čuvaju zdravlje srca.

Kalij pomaže organizmu u oslobađanju viška natrija i tako smanjuje povišen krvni pritisak. Kalij je potreban i za reguliranje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže i neuromuskularne funkcije, a također igra važnu ulogu i u prijenosu električnih impulsa do srca. Unos kalija povezan je i sa smanjenim rizikom od šloga i gubitka mišićne mase. Ovaj mineral čuva gustoću kostiju te sprečava nastanak bubrenog kamenca.

Neka nova istraživanja tvrde da beta karoten iz dinje pomažu u borbi protiv raka pluća , ali i kod raka grlića maternice, želuca i oralnih formi.

Biljna vlakna povoljno djeluju na čišćenje organizma od toksina i smanjuju nadutost stomaka.

Istovremeno, voda i kalij iz dinje podstiču rad bubrega i pomažu u uklanjanju štetnih materija, piše “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh