Kako naučnici tvrde, svježi i kiseli kupus mogu da vas zaštite od novog virusa. Također istraživaći kažu da bi to svakako moglo da objasni zašto su zemlje poput Južne Koreje i Njemačke imele manji broj smrtnih slučajeva, jer je ova vrsta hrane ključni dio ishrane kod stanovništva u tim zemljama. Naučnici su mišljenja da i nacije koje konzumiraju mnogo jogurta i kefira, poput Grčke, Bugarske i Turske su također imale nisku stopu smrtnosti
Doktor Džin Busket, koji je profesor sa Montpellier Univerziteta u Francuskoj i nekadašnji stručnjak SZO koji je vodio ovu studiju, je medijima rekao i ovo: ” Ishrana može igrati ulogu u imunološkoj odbrani protiv kovida-19 i može objasniti neke razlike koje se vide u epidemiološkoj situaciji zemalja u Evropi. Razumijevanje ovih razlika i zaštitnih faktora, poput ishrane, je od presudne važnosti i eventualno može pomoći u kontroli tih epidemija. Sada sam promijenio način ishrane, jedem sirovi kupus tri puta nedjeljno, kiseli kupus jednom nedeljno, kefir za doručak i biram kiselo povrće” tudija, objavljena u časopisu “Clinical and Translational Allergy”, proučavala je stopu smrtnosti virusa i razlike nacija u ishrani. Pa je tako tom studijom utvrđeno da Njemačka ima značajno nižu smrtnost , a tako je isto i kada je Austrija, Češka, Poljska, Slovačka, baltičke države i Finska. Bugarska, Grčka i Rumunija u pitanju, dok je broj preminulih bio mnogo veći u na primjer, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Italiji, Velikoj U državama sa niskom smrtnošću, ljudi uobičajeno konzumiraju visoku količinu fermentisane hrane, kao što su kiseli kupus ili kefir. Stvar je u tome da ove namirnice obiluju antioksidansima,a mnogi misle da ove namirnice smanjuju nivo ključnog enzima koji se zove ACE2, koji je pričvršćen za ćelie u plućima i koje Covid koristi kao ulaznu tačku u ljudsko tijelo. Naučnici smatraju da fermentisana hrana može da deluje kao prirodni blokator virusa, a Busket je otkrio još i ovo: ” Otkrili smo da ova hrana može smanjiti aktivnost ACE2. Na primer, fermentisani mliječni proizvodi su prepoznati kao prirodni inhibitori ACE2. Korona virus se vezuje za ACE2 koji indukuje oksidativni stres, pro-upalnih procesa i profibrotskih efekata. Fermentisana hrana ima moćno antioksidativno djelovanje i može zaštititi od jakog oblika Covid-19,piše Nezavisniportal.info,