Svaštara

Djeca imaju simptome još od marta: Bol u prsima, dijareja, teško dišu, natekli nožni prsti…

Ova djeca trpe malaksalost, nedostatak daha, bol u prsima, dijareju, “covid-nožne prste”, i tako danima

Djevojčica, Indiana - CNN

CNN donosi slučaj Indiane Evans, 14-godišnjakinje iz Hertfordshirea na jugu Engleske, koja je prije zaraze koronavirusom bila perspektivna plesačica, koja je sedmično vježbala ples 16 sati i bila u briljantnoj kondiciji.

Ona nikada nije stigla biti pozitivna na virus, ali joj je naknadno utvrđeno da pati od posljedica opće slabosti organizma od covida-19 od kojeg je oboljela još početkom marta.

Odnosno, naknadno je utvrđeno da je oboljela. Ona nije i jedina kod koje su simptomi covida-19 prisutni mjesecima. Njen je slučaj specifičan po tome što je ona dijete, a do sada se medicina bavila slučajevima “dugotrajnog covida” samo kod odraslih.

Ova djeca trpe malaksalost, nedostatak daha, bol u prsima, dijareju, “covid-nožne prste”, i tako danima. CNN je ovaj sindrom kod djece posebno predbacilo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je, u nizu svojih skandaloznih izjava, izrekao i to da su “djeca skoro pa imuna na virus”.

– Trenutno o tome konkretni podaci nigdje nisu objavljeni. To je zato što jer smo još uvijek relativno na početku ove bolesti, a djeca su relativno rjeđe pogođena, komentirala je Nathalie MacDermott s King’s Collegea London, prenosi “Fokus“.

Ugroženost i djece, za razliku od Trumpa, ne gubi glavni američki epidemiolog Anthony Fauci. CNN je pronašao objašnjenje pojave dugotrajnog covida-19 kod djece. Problem je u tome što medicina naprosto nije stigla baviti se covidom kod ove male skupine oboljelih, pa su se roditelji samoorganizirali u “Long covid support group” na Facebooku.

Ovdje su roditelji, stalno komunicirajući između sebe, uočili određene pravilnosti obrasca u stanjima svoje oboljele djece. Indiana Evans se, kažu njeni roditelji, razboljela, nakon 10 dana bilo joj je znatno bolje, da bi nakon prvih aktivnosti opet naglo propala.

– Naše je iskustvo da se virus ponaša kao da se razvija iz jednog u nešto sasvim drugo. U nekom trenutku si dobro, a onda ti se dogodi nešto drugo, citirao ih je CNN.

Svoju priču CNN-u otkrila je i Birgit iz East Sussexa na jugoistoku Engleske.. Njen sedmogodišnji sin i četiri mjeseca otkako je obolio od covida-19 i dalje ne može potrčati niti približno koliko je mogao prije, gubi dah, izgubio je na težini.

Rekla je da se još uvijek oporavlja i njen suprug. Njen sin je od simptoma imao povišenu temperaturu, proljev i konjunktivitis. Usto je bio lagao dezorijentiran, a narednih nekoliko tjedana sasvim je izgubio apetit.

Problem u Velikoj Britaniji je i to što su zdravstvene službe u eksploziji epidemije bile potpuno razbijene, bolnice su bile apsolutno pretrpane, laboratoriji nisu stizali obraditi niti približno koliko je trebalo…

Uglavnom, mnoge porodice nisu se stigle testirati na covid-19, a bilo je po simptomima jasno da su oboljele.

Njihova djeca već više od četiri mjeseca otkako su očito oboljela, još uvijek su daleko od toga da bi bila dobro, a medicina naprosto nema temeljne podatke o njihovom stanju, kamoli takve kojima bi mogla odgonetati zašto kod njih, mimo svake logike, simptomi covida-19 traju tako dugo.

CNN je prikupio svjedočanstva mnogih ljudi koji su htjeli ostati anonimni. Majka 11-godišnjih blizanaca rekla je da jedan od blizanaca i dalje ima upaljeno grlo, stezanje u prsima, natekle nožne prste i svakodnevna krvarenja iz nosa. Nešto mu je malo bolje, rekla je, tek od sredine jula. Drugi blizanac ima bolove u koljenima i kukovima.

Čak i djeca koja su se od covida sasvim oporavila, pretrpjela su traumu, strah ih je, na primjer, povratka u školu. Kako je djeci kojoj se simptomi razvlače već mjesecima, teško je i zamisliti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh