Region

August u Hrvatskoj nadmašio očekivanja, ostvareno više od 7 miliona noćenja

U prvih deset dana augusta Hrvatska bilježi turističke brojeve na nivou 70 posto od onog u istom periodu prošle godine. Ostvareno je više od milion dolazaka i više od 7 miliona noćenja, a to su rezultati koje prije dva mjeseca niko nije očekivao.

Kako piše “Index“turistička sezona u Hrvatskoj na svom je vrhuncu. Gužve su na graničnim prijelazima, trajektnim, ali i aerodromima. Oko sto hiljada putnika je ovoga udarnog turističkog vikenda prošlo kroz dvije splitske luke, trajektnu i zrakoplovnu.

“Zaista su dobri rezultati. Ovaj vikend je ponovio iste brojke približno kao i protekli, što znači da smo u vrhuncu ove sezone. To je otprilike negdje do 30 hiljada putnika s negdje 130 aviona”, rekao je Pero Bilas iz Zračna luke Split.

U trajektnim lukama sve su češće izvanredne linije, a podaci o prometu svakim danom sve su bolji, pa tako i Jelena Ivulić iz Jadrolinije ističe kako se dobar promet iz vikenda prelio i u ponedjeljak:

“Brojke su nam odlične. Preko 70 hiljada putnika, preko 16 hiljada vozila. Na 70 posto smo prometa u odnosu na razdoblje prošle godine. Tako nam se nastavilo i danas, tako da nam evo zaista od jutarnjih sati pristižu vozila. Već smo imali jednu izvanrednu liniju prema Supetru. Možemo reći odlično, zaista odlično”, kazao je.

Alijana Vukšić iz Turističke zajednice Grada Splita kaže kako razloga za optimizam ima.

“Razloga za optimizam ima. Kapaciteti se pune i mi ćemo napraviti sve da održimo ovu sigurnu epidemiološku situaciju jer i ona je velikim dijelom zaslužna što nam gosti dolaze jer se ovdje osjećaju sigurno”, kazao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh