Vijesti

KOJE ULJE KORISTITE ZA PRŽENJE HRANE? JEDNU VRSTU UOPŠTE NE PREPORUČUJU, SKLONITE JE

Svako ima svoju namjenu.

Biljno ulje - Blogspot

Maslinovo ulje je često simbol zdrave ishrane. Veoma je teško odrediti koja vrsta ulja je najbolja. Maslinovo se najčešće koristi za salate, jer nije dobro zagrijavati ga na visokoj temperaturi. Suncokretovo hladno cijeđeno je takođe dobro za pravljenje preliva za salate, a ono obično rafinisano koristimo za pečenje, prženje, pohovanje.

Evo za šta je najbolje koristiti koju vrstu ulja:

KOKOSOVO ULJE

Kokosovo ulje višestruko je korisna namirnica i najbogatiji poznati izvor srednjeg lanca masnih kiselina (MCFA). One regulišu probavu i daju tijelu energiju. Kokosovo ulje bogato je zdravim zasićenim mastima i antioksidantima. Pospješuje rad mozga, jača imunitet i omogućava pravilan rad štitne žlijezde.

Tačka dimljenja rafinisanog kokosovog ulja iznosi 232 °C, dok je tačka nerafinisanog kokosovog ulja 177 °C. Ovo ulje, koje je na sobnoj temperaturi u čvrstom obliku, hrani pruža posebnu aromu.

Najbolje je za kuhanje, dinstanje, prženje.

Nije preporučljivo za salate.

EKSTRADJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE

Bogato je zdravim mastima koje su odlične za srce, poboljšavaju zdravlje krvnih sudova i sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Ono pomaže u snižavanju krvnog pritiska i ima protivupalna i brojna druga pozitivna svojstva. Ipak, za razliku od ostalih vrsta maslinovog ulja, ekstradjevičansko počinje da dimi na znatno nižoj temperaturi, oko 150 stepeni, što znači da nije dobro za prženje i pečenje iznad ove temperature.

Najbolje je za dinstanje i kuhanje na pari.

Nije preporučljivo za pečenje i prženje na visokim temperaturama.

AVOKADO

Ulje avokada dobro je hladno u salatama, umacima ili napicima, ali i za pripremu tople hrane. Sadrži visok nivo oleinske kiseline, masne kiseline sa mnogo zdravstvenih koristi. Iako je tek odskoro popularno među kulinarima, već osvaja posebnim šmekom. Ima visoku tačku dimljenja, kao i neutralan ukus, mada nije hemijski obrađeno kao, recimo, ono uljane repice. Cijena je malo skuplja ali ako biste da izbjegnete rafinisanu hranu, ovo je sjajna alternativa. prneosi “Hayat“.

Najbolje je za prženje

Nije preporučljivo za ekonomično kuhanje.

SUNCOKRETOVO

Najrasprostranjenije u našoj kuhinji, ulje suncokreta je veoma bogato vitaminom E i dobro je za zdravlje arterija i srca. Ovaj vitamin ima snažan antioksidantni efekat, dobar je za prevenciju starenja ćelija, stimuliše imunosistem i obezbeđuje normalan razvoj nerava.

Suncokretovo ulje je izvor polinezasićenih masti i vitamina A, koji utiče na rast kostiju i zuba, sprečava infekcije.

Preporučuje se osobama sa arterosklerozom i hipertenzijom.

Najbolje je za prženje i dinstanje.

Nije preporučljivo za salate.

ULJE OD SJEMENKI GROŽĐA

Ulje od sjemenki grožđa je jako dobro za imunitet, a stručnjaci preporučuju minimum 20 g dnevno. Ovo ulje sadrži značajne količine vitamina E, minerale kao što su cink, bakar, selen i procijanidin, koji usporava starenje. Ovo ulje je dobro za prevenciju vaskularnih oboljenja, poput arteroskleroze.

Pokazalo se da osobe koje žive u područjima gdje se učestalo koristi ovo ulje nemaju toliko problema sa kardiovaskularnim oboljenjima ili bolestima nervnog sistema, a antioksidanti u ovom ulju zaustavljaju degenerativne procese na mozgu kod starijih. Ovo ulje je dobro i za one koji imaju problema sa vidom i cirkulacijom.

Najbolje je za salate.

Nije preporučljivo za prženje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh