Komorač, tj. morač je biljka iz porodice šargarepa, a zove se još i divlja mirođija. U našim krajevima nije popularan ni približno kao na istoku ili na primjer, na Mediteranu. Tamo se konzumira svjež i u vidu začina koji se dobija mljevenjem sjemenki. Veoma je cijenjen jer sadrži brojne minerale i antioksidante koji štite telo od bolesti, naročito od onih koje prouzrokuje oksidativni stres, uključujući dijabetes i gojaznost. Povećava sposobnost tijela da apsorbuje vitamine i minerale, što je naročito važno za jačanje imuniteta. Sjemenke komorača imaju i antiseptično dejstvo pa se mogu žvakati, za osvježavanje daha.
Pošto sjemenke komorača sadrže mnogo vlakana, pospešuje probavu i olakšava varenje, a vlakna u isto vreme daju osjećaj sitosti, što sprječava prejedanje, samim tim i unos nepotrebnih kalorija. To je jedan od najlakših načina da izgubite višak kilograma. Osim vlakana, apetit suzbijaju i eterična ulja koje komorač sadrži.
Pošto sadrži vlakna, sjeme komorača nam pomaže da održimo zdrav metabolizam i organizmu da lakše ukloni toksine iz tijela. Takođe, pospješuje izlučivanje viška vode iz tijela.
Kako se koristi sjeme komorača?
Stavite kašičicu sjemenki u šolju zagrijane vode. Ostavite da vri 5 minuta pa procedite. Možete po želji dodati limun. Ovaj napitak pijte ujutru, pogotovu ako imate problem sa zatvorom. Sjemenke se mogu dodati u jela, imaju blago slatkast i aromatičan ukus, a najbolje se slažu sa povrćem i pirinčem.
Čaj koji podstiče mršavljenje
30g cvjeta hajdučice,
30 g kantriona
30 g sjemenki komorača
Sve biljke pomiješajte. Tri kašike mješavine stavite u pola litre ključale vode i ostavite da vri 10 minuta. Ostavite da se ohladi, pa procijedite i konzumirajte tri puta dnevno.