Ljepljiva riža, nedovoljno kuhan, suh ili prekuhan samo su neki od rezultata pogrešno kuhane riže. Ali, kada jednom shvatite kako da spremite savršeno pahuljastu rižu, više nema grešaka.
Kuhanje riže
Nakon što isperete rižu, sipajte vodu (za svaku dodatnu šolju pirinča dodajte još 3/4 šolje vode) u veliku šerpu sa poklopcem. Pustite da provri i posolite. prenosi hayat
Sipajte rižu
Polako dodajte pirinač u ključalu vodu. Promiješajte jednom ili tek toliko da se odvoji riža. Koristite drvenu kašiku da odvojite sve grudve. Trudite se da ne miješate previše, jer upravo to dovodi do toga da riža postane ljepljiva.
Stavite poklopac
Uvjerite se da poklopac dobro stoji na loncu i uključite srednju temperaturu. Pustite da se riža kuha nešto manje od 20 minuta, a zatim sklonite sa vatre i ostavite je u šerpi još 5 minuta.
Serviranje riže
Prije serviranja rižu promiješajte viljuškom kako biste odvojili zrna. Ako je riža gotova prije nego što ste spremni da je poslužite, stavite krpu preko šerpe, vratite poklopac i ostavite je na stranu. Krpa će apsorbovati višak vlage i kondenzaciju, pomažući da ne nastane prekuhana i kašasta riža, prenosi Super žena.