Vijesti

KAKO PRAVILNO SKUHATI RIŽU?

Riža je namirnica koja može da bude dio brojnih jela, a uz ove smjernice će vam ispasti baš onako kako treba.

Ljepljiva riža, nedovoljno kuhan, suh ili prekuhan samo su neki od rezultata pogrešno kuhane riže. Ali, kada jednom shvatite kako da spremite savršeno pahuljastu rižu, više nema grešaka.

Kuhanje riže

Nakon što isperete rižu, sipajte vodu (za svaku dodatnu šolju pirinča dodajte još 3/4 šolje vode) u veliku šerpu sa poklopcem. Pustite da provri i posolite. prenosi hayat

Sipajte rižu

Polako dodajte pirinač u ključalu vodu. Promiješajte jednom ili tek toliko da se odvoji riža. Koristite drvenu kašiku da odvojite sve grudve. Trudite se da ne miješate previše, jer upravo to dovodi do toga da riža postane ljepljiva.

Stavite poklopac

Uvjerite se da poklopac dobro stoji na loncu i uključite srednju temperaturu. Pustite da se riža kuha nešto manje od 20 minuta, a zatim sklonite sa vatre i ostavite je u šerpi još 5 minuta.

Serviranje riže

Prije serviranja rižu promiješajte viljuškom kako biste odvojili zrna. Ako je riža gotova prije nego što ste spremni da je poslužite, stavite krpu preko šerpe, vratite poklopac i ostavite je na stranu. Krpa će apsorbovati višak vlage i kondenzaciju, pomažući da ne nastane prekuhana i kašasta riža, prenosi Super žena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh