Na kraju ćete i vi i ukućani poželjeti još, pa po potrebi možete udvostručiti sastojke iz recepta, piše gastro.24sata.hr.
Sastojci – za kolač:
3 kašike glatkog brašna
3 kašike smeđeg šećera
1/2 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
1 kašika istopljenog maslaca
1 jaje (S)
1 kašika mlijeka
1 zrela banana
1/4 kašičice ekstrakta vanile
Sastojci – za preliv:
50 g smeđeg šećera
2 kašike maslaca
1 kašika mlijeka
1/4 kašičice ekstrakta vanile
Postupak:
U velikoj šolji adekvatnoj za mikrotalasnu rernu pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte istopljeni maslac, umućeno jaje, kašiku mlijeka, zgnječenu bananu i malo vanile, pa sve dobro promiješajte. Ako vam je šolja nezgodna za miješanje, pripremite smjesu u posebnoj posudici. Stavite u mikrotalasnu na najjači program 90 sekundi, izvadi i provjerite pa pecite još 60-90 sekundi. Dok čekate da se kolač malo ohladi, pripremite preliv. Pomiješajte sve sastojke u drugoj šolji, pa stavite u mikrotalasnu. Provjerite nakon svakih 15 sekundi, kako šećer ne bi zagorio, i dobro promiješajte. Preliv će biti gotov za otprilike 60 sekundi. Prelijte preliv preko kolača, dodajte svježe banane i poslužite,pišu Nezavisne