Vijesti

Na Uborku i Sutini obilježena 32. godišnjica od zločina

Dan civilnih žrtava rata Mostara i 32. godišnjica od zločina na Uborku i Sutini obilježeni su danas, u organizaciji Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar.

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen – obilježjima na Uborku, Sutini i u Zaliku, a obilježavanju su, uz ostale, prisustvovali i predstavnici Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, zamjenica šefa Misije u Ambasadi Sjedinjenih Država u Sarajevu Deborah Mennuti, predstavnici Vlade HNK-a, te Grada i Gradskog vijeća Mostara.Predsjednik Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini Adnin Hasić, istakao je kako se danas obilježava Dan civilnih žrtava rata u Gradu Mostaru kojih ima, kako je kazao, više od 860, kao i 32. godišnjica od zločina na Uborku i Sutini koji su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske uz podršku paravojnih jedinica i ostataka JNA.

Radilo se o civilima odvedenim iz njihovih kuća i atomskih skloništa u gradskim i prigradskim naseljima Zalik, Bejrut, Vrapčići i Bijelo Polje.

“Na današnji dan prije 32 godine na lokalitetima Uborak i Sutina strijeljano je 114 nedužnih građana Mostara bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Dvanaest osumnjičenih za zločine na Uborku i Sutini više nije među živima, a umiru i svjedoci, međutim, mi smo tu da svake godine obilježavamo godišnjicu i da se sjetimo svih nedužnih žrtava u Gradu Mostaru koji su ubijeni tokom agresije na BiH, te da na neki način vršimo inicijativu prema Tužilaštvu BiH da se konačno pred lice pravde izvedu najodgovorniji za ove zločine”, naglasio je Hasić.

Kazao je i kako se Tužilaštvo BiH napokon, nakon 30 godina, aktivno uhvatilo u koštac s predmetom zločina na Uborku i Sutini.

“Iskreno se nadam da će u skorom periodu doći do optužnice za ove zločine”, rekao je Hasić.

Zamjenica šefa Misije u Ambasadi Sjedinjenih Država u Sarajevu Deborah Mennuti naglasila je u svom obraćanju kako je sjećanje na žrtve ključni korak na putu prema pomirenju.

” Zločini poput ovog počinjeni nad nedužnim i bespomoćnim ljudima, kada su civili silom odvođeni iz svojih domova i skloništa strašni su. Iako počinioci ovog zločina još uvijek nisu privedeni pravdi pozdravljamo napredak u istrazi postignut u skorije vrijeme, te se nadamo da će oni biti procesuirani na odgovarajući način. Odajući počast ubijenima obavezujemo se da ćemo podržavati preživjele i nastaviti borbu za pravdu zajedno sa Zajednicom porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini”, poručila je Mennuti.

Na inicijativu Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i podršku Grada Mostara, trenutno se izvode radovi na obnovi i rekonstrukciji spomen obilježja Sutina, gdje je prije 32 godine ekshumirana prva masovna grobnica u BiH.

Lokalitet Sutine je prva otkrivena masovna grobnica u BiH, koja je ekshumirana 25. juna 1992. na lokalitetu Ćupina-liman u Sutini. Na lokalitetu Uborak, ekshumacija je izvršena 27. i 28. augusta 1992. godine,piše Fena


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh