Vijesti

Mirno razdruživanje’: ‘Teritorija 49% RS i 51% FBiH se razgraničava na osnovu međuentitetske linije’

Kako je predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik ranije najavljivao, objavljen je dokument o “mirnom razdruživanju” FBiH i RS. Iako, zvanični naziv mu nije takav.

Ovaj dokument bi se pred poslanicima trebao naći na 14. posebnoj sjednici NSRS koja će uslijediti po okončanju 10. redovne sjednice koja je u toku.

Dokument se službeno zove “Sporazum o regulisanju odnosa RS i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom u međunarodnim aktima”,pišu Vijesti

Portal Vijesti.ba objavljuje tekst Sporazuma.

U Članu 7. se navodi se da se “Strane mirno razdružuju zbog nemogućnosti obnavljanja izvornog Opšteg okvirnog za mir u BiH, koji je garantovao ravnopravnost entiteta i konstitutivnih naroda na osnovu konsenzusa primjenom konsocijativne demokratije i mehanizama zaštite entitetskih i nacionalnih interesa. Strane će nakon mirnog razdruživanja funkcionisati suvereno u skladu s državnopravnom tradicijom koju baštini RS od 9. januara 1992. kada je i proglašena te tradicijom koju baštini FBiH od 18. mart 1994. godine kada je obrazovana Washingtonskim sporazumom”.

U Članu 8. stoji: “Strane su saglasne da se teritorija u omjeru 49% RS i 51 FBiH razgraničava na osnovu međuentitetske granične linije, koja se definiše kao granica i koja će nakon isteka prelaznog perioda i potpunosti funkcionisati kao granica. Strane će omogućiti nesmetan protok ljudi, roba i usluga radi uvećanja ekonoske razmjene, privrednog rasta i sveukupne saradnje..:”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh