No, tu su i ožegotine i gljivice!
Sve voćne vrste ove godine brale su se i brat će se i do dvadesetak dana ranije u odnosu na prošlu godinu. Uzrok je u blagoj zimi i relativno toplom proljeću.
Većina sorti jabuka i krušaka izbjegle su proljetne mrazeve. Voćari zadovoljno trljaju ruke, za razliku od 2023. godine.
Borovnice i maline počele su se brati već krajem maja i berba je skoro završena. Već je obrana šljiva, čačanska rana, a počela je, ili će ubrzo početi s berbom i čačanska ljepotica. Stanlej i čačanska rodna počele su dobivati boju i počeće se brati najkasnije do početka avgusta, što je 15 do 20 dana ranije u odnosu na prethodne godine.
Kod jabuka, do kraja jula mogla bi početi berba sorte Gala. Što se tiče krušaka, počela je berba sorte Butira, a junska ljepotica brala se već u prvoj polovini juna. Za nekoliko dana, počeće i berba Santa Marije koja se uglavnom posljednjih godina počinje brati početkom avgusta.
Imajući u vidu visoke temperature i tropske noći, voćarima se ne preporučuje ljetnja rezidba voćaka kako ne bi došlo do stresa biljaka i prijevremenog opadanja plodova usljed visokih temperatura i ožegotina od sunca.
Na nekim stablima se mogu primjetiti i truli plodovi. Razlog je gljivica Monilinia fructigena koja uzrokuje truljenje plodova na kojima se pojavljuju bijeli, koncentrični prstenovi, puni konidija.
Konidije se prenose i ostvaruju infekciju na okolnim plodovima, naročito u unutrašnjosti krošnje, u kojoj je prisutno više vlage. Takve plodove trebalo bi ukloniti sa stabala i obaviti tretman zaštitnim sredstvima sa što kraćom karencom.
Navodnjavati zasade
Meteorolozi najavljuju još barem dvije sedmice sušnog razdoblja. Iako još ima vode u gornjem sloju zemljišta, bilo bi dobro da se u tom razdoblju, obave barem dva navodnjavanja, što sistemom kap po kap, što raspršivačima odnosno, kišenjem.
Kod jabuka i krušaka, kao i šljiva, dolazi do nalijevanja ploda i sad im je voda najpotrebnija.
(Agroklub)