BiH

Vrućina uzima danak u Sarajevu: Za 72 sata u Hitnoj pomoći završilo 1.400 pacijenata

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo bilježe povećan broj pacijenata, sve više je to mlađa populacija, a u posljednja 72 sata medicinsku pomoć potražilo je oko 1.400 pacijenata.

Hitna pomoć - Doznajemo.com

Među njima ima dosta turista stranog porijekla, posebno azijskog.

Najčešći razlozi su gastrointenciona oboljenja, koja uglavnom nastaju zbog komzumiranja detaljno neopranog voća ili povrća. Radi se o virusu koji se manifestira bolovima u stomaku, proljevom, povraćanjem…

Prema riječima dežurnog doktora u Zavodu Mirsada Hošića, hitnu medicinsku pomoć tražili su pacijenti i zbog pokretanja kamenca u bubregu, uzrokovano pojačanim konzumiranjem vode, što se često čini usljed trenutnih vremenskih prilika.

U posljednja 72 sata u Zavodu bilježe i povećan broj osoba sa hroničnim oboljenjima posebno u vidu akutnih hipertnezivnih stanja, a pacijenti im se javljaju i zbog bolova u grudima.

Uz savjet stanovništvu za konzumiranje dovoljno vode i umjerene količine voća i povrća, dr. Hošić preporuča izbjegavati boravak na otvorenom posebno rizičnim kategorijama ljudi (djeca, trudnice, hronični bolesnici, starije osobe) te da ko god je to u mnogućnosti redovne obaveze prilagodi trenutnim vremenskim uvjetima, odnosno u ranim jutarnjim odnosno večernjim satima, prenosi Novi

Hroničnim pacijentima savjetuje da redovno uzimaju terapiju.

“Najbolja prevencija jeste smanjiti izlaganje suncu odnosno izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme visokih temperatura zraka”, naglasio je Hošić.

U ambulanti Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, namijenjenu za djecu do 14 godina, bilježe dnevno oko 60 pacijenata. Razlozi za posjetu ljekarima slični su kao i kod pacijenata starije životne dobi.

U aktuelnom talasu vrućina, prognostičari u Federalnom hidrometeorološkom zavodu ne očekuju promjenu vremena u Bosni i Hercegovini u narednih nekoliko dana.

Pad temperatura zraka prognoziran je za period poslije 20. jula, kad su mogući jači lokalni pljuskovi. Međutim, to osvježenje će biti kratkotrajno, možda dva-tri dana, te će temperature zraka opet postepeno rasti do nivoa iznad 30 stepeni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh