BiH

Upozorenje za Mostar: Temperature već sedmi dan preko 40°C

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveni meteoalarm danas za regiju Mostara.

Vrućina - Ntvarena.com

Navode da će maksimalna temperature u gradu na Neretvi biti oko 42°C.

Pozivaju građane da poduzmu mjere te ostanu na oprezu i prate savjete nadležnih službi.

“Putujte samo ako je neophodno. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi”, navodi se.

Inače, stranica BH Meteo navodi da je danas najtopliji dan ove sedmice, iako će se vruće i sparno vrijeme nastaviti sve do njenog kraja.

Prema podacima iste stranice, u Mostaru će danas biti sedmi uzastopni dan sa temperaturama preko 40,0°C u hladu. Radi se o službenim podacima sa stanice na Bijelom brijegu.

Samo je 2007. godine zabilježen duži niz dana (njih osam) u nizu sa temperaturama iznad 40°C.

Obzirom da se u Mostaru još nekoliko dana očekuju temperature oko 40°C, “ugrožen” je rekord po pitanju dugotrajnosti ovako visokih temperature barem kada je u pitanju 21. vijek, pišu vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh