BiH

Isak: Brojni su primjeri policijske saradnje u regionu, neodgovorno je to predstavljati kao agresiju

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak oglasio se o najavama da će nekoliko policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije sezonski obavljati službene dužnosti na teritoriji Bosne i Hercegovine, odnosno da će asistirati MUP-u Republike Srpske.

Ramo Isak - fena

“Pozivam političare i nositelje javnih funkcija da ne dižu bespotrebno tenzije i ne stvaraju osjećaj straha kod građana Bosne i Hercegovine. Neodgovornim ponašanjem, politikanstvom i tendencijom da se po svaku cijenu u izbornoj godini prikupe jeftini politički poeni bespotrebno se unosi strah među građane”, rekao je Isak, prneosi Klix.

On je kazao da postoji bezbroj primjera međudržavne policijske saradnje i da u tome nema ništa čudno.

“Svi političari, vrlo jednostavnom pretragom na internetu, mogu doći do podataka o međupolicijskoj saradnji ministarstava unutrašnjih poslova regiona. Kao primjer toga navest ću da su policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo u nekoliko navrata boravili na teritoriji Hrvatske, gdje su pružali pomoć policijskim službenicima MUP-a Hrvatske u obavljanju službenih poslova i zadataka u toku turističke sezone. Također, kao primjer međupolicijske saradnje navest ću i činjenicu da MUP Srbije u toku turističke sezone ima raspoređene policijske službenike u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a da će MUP RS-a u toku turističke sezone rasporediti svoje policijske službenike na teritoriji Srbije”, kazao je Isak.

Međutim, problem s dolaskom srbijanske policije u Banju Luku, Trebinje i Foču nastaje ukoliko je to dogovoreno na nivou entiteta RS, a ne države BiH. Ranije je na “svesrpskom saboru” potpisan ugovor o saradnji MUP-a RS-a i Srbije i s obzirom na specijalne veze koje imaju taj entitet i susjedna država, ne bi bilo neuobičajeno, niti prvi put da namjerno “preskoče” državni nivo i sve dogovore na jedan degradirajući način, mimo državnih institucija.

Isak pak tvrdi da je sve urađeno u skladu s procedurama, istina bez iznošenja detalja o tome kakvi su sporazumi potpisani između BiH i Srbije.

“Međupolicijska saradnja u turističkim sezonama kao i u svim drugim vidovima međupolicijske saradnje odvija se u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i potpisanim sporazumima”, rekao je.

Zatim ističe da političari ne bi smjeli dolazak nekoliko srbijanskih policajaca predstavljati kao agresiju jer nije savjesno prema građanima.

“Neodgovorno je i sramotno međupolicijsku saradnju predstavljati kao pokušaj agresije i stvarati sliku da šest policijskih službenika MUP-a Srbije, koji će biti raspoređeni kao ispomoć u toku turističke sezone u Banjoj Luci, Foči i Trebinju, predstavljaju nacionalnu prijetnju BiH”, kazao je Isak.

Naglašava da sigurnosni sistem nije teren na kojem se trebaju voditi predizborne kampanje.

“Građanima Bosne i Hercegovine odgovorno tvrdim da nemaju nikakvog razloga za strah i da neće doći do bilo kakvog narušavanja sigurnosti u Bosni i Hercegovini, a posebno ne agresije”, navodi se u reakciji Isaka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh