BiH

Grlić Radman napao stav Amasade SAD u BIH

– Zabrinut sam zbog učestalih pritisaka na hrvatske novinare od strane trećih aktera u zemljama Jugoistočne Europe, uključujući u Bosni i Hercegovini…

Gordan Grlić Radman - Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman objavio je na svom facebook profilu kako Republika Hrvatska podržava Plan djelovanja UN-a za sigurnost novinara i pitanje nekažnjavanja te kosponzorira rezoluciju Vijeća za ljudska prava UN-a o sigurnosti novinara, pišu vijesti.

– Zabrinut sam zbog učestalih pritisaka na hrvatske novinare od strane trećih aktera u zemljama Jugoistočne Europe, uključujući u Bosni i Hercegovini. Sloboda govora i izražavanja te sloboda tiska temeljne su demokratske vrijednosti koje njeguje Republika Hrvatska – poručio je Grlić Radman.

Naveo je kako odbacuje sve vrste pritisaka na novinare i da se zalaže za osiguravanje slobode novinarske misli i izražavanja, za njihova temeljna ljudska i građanska prava, sukladno akcijskim planovima UN-a i rezolucijama Vijeća za ljudska prava UN-a.

– Ključno je jamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg pravosudnog odgovora na slučajeve prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim djelatnicima – objavio je Grlić Radman na svom facebook profilu.

Ova bi se Radmanova reakcija mogla dovesti u vezu sa nedavnom reakcijom Ambasade SAD u BIH na stavove novinara Zorana Krešića, koji je i kandidat za člana UO FTV-a. Konkretno, bila je to reakcija na njegovi izjave kako želi vraćanje tzv. Herceg-Bosne.

– Njegove sramotne pozive na daljnju podjelu Bosne i Hercegovine i blokadu funkcioniranja Federacije BiH okarakterisali su kao destruktivne, neodgovorne i nedosljedne izgradnji zajedničke, multietničke budućnosti unutar euroatlantskih institucija. Ne samo da su njegovi prijavljeni pozivi na obnovu Herceg-Bosne opasni i antidaytonski, oni su uvredljivi i regresivni, nego ga, po našem mišljenju, čine i nekvalificiranim za bilo koju poziciju u javnom emitiranju, navode iz Ambasade.

Politički lideri, dodaju, moraju prestati sklapati dogovore koji potkopavaju funkcionalnost institucija i ignoriraju interese svih konstitutivnih naroda zarad promicanja vlastitih, uskih političkih interesa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh