Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka završilo je postupak registracije gatačkoj kajmaka iz mješine u Agenciji za bezbjednost hrane BiH, čime je dostignut vrhunac zaštite jednog proizvoda i kao takav sada ima i dodatnu vrijednost, objavljeno je na zvaničnom sajtu opštine Gacko.
Udruženje je formirano prije tri godine sa osnovnim ciljem zaštite gatačkog kajmaka, što je u skladu sa Strategijom razvoja opštine Gacko za period 2022-2028. godine, gdje je kao strateški projekat navedena i zaštita kajmaka.
Prema riječima predsjednika Udruženja Dragane Milović, za tri godine dosta rada i truda je uloženo, realizovano je desetak projekata, koji su doprinijeli jačanju kapaciteta Udruženja, vidljivosti, promociji, kako Udruženja, tako i lokalne zajednice.
“Zaštitom proizvoda, čuvamo tradiciju ovog kraja u proizvodnji autentičnih proizvoda. Značajan uticaj ima i na lokalnu zajednicu, kao prvi zaštićeni proizvod. Sve to doprinosi i ruralnom razvoju i prepoznatljivosti područja”, istakla je Milovićeva.
U saopštenju se navodi da zahvalnost duguju svima koji su pružili podršku na ovom putu, a to su opština Gacko i načelnik Ognjen Milinković, savjetnik za strateško planiranje i razvoj opštine Saša Slijepčević, profesori sa Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke Stoja Jotanović, Đorđe Savić i Draženko Budimir”, navodi se u saopštenju.
Podršku su pružili i EU kroz projekte “ReLOaD dva”, Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu /FAO/, Agencija za bezbjednost hrane BiH i Dragan Brenjo, Poljoprivredna zadruga “Gacko”, “Slou fud konvivijem” Trebinje, Hercegovina i svima koji su na bilo koji način podržali i pomogli rad Udruženja.
Kajmak iz mješine odavno je uvršten u “Slou fud” katalog Riznice ukusa “Ark of tejst” sa ciljem promocije i podsticanja dalje proizvodnje, pišu nezavisne.